Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat, inaugurată la Fundeni

Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat din România a fost inaugurată, joi, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, printr-o investiţie de 250.000 de euro, au anunţat reprezentanţii unităţii sanitare.

Urmărește
746 afișări
Imaginea articolului Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat, inaugurată la Fundeni

Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat, inaugurată la Fundeni (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Banca asigură condiţiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplantul medular, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă. Acesta este un progres pentru un număr mult mai mare de pacienţi care se pot trata la standarde europene şi în România. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce înseamnă foarte puţin având în vedere că un pacient care pleacă în străinătate pentru transplant costă statul 100.000 de euro", a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.

Potrivit directorului medical al institutului, dr. Alina Tănase, premiera de la Fundeni vine în beneficiul pacienţilor, prin realizarea transplanturilor medulare în condiţii şi la standarde europene.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au declarat, pentru MEDIAFAX, că iniţiative similare celei de la Fundeni se vor materializa în spitale din Timişoara şi Târgu Mureş.

Totodată, în viitorul nu foarte îndepărtat, ar putea fi deschisă şi prima bancă publică de sânge din România, au mai spus sursele citate.

Lansarea băncii de la Fundeni vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare. Registrul va permite accesul pacienţilor, pentru transplant, la celule de la donator neînrudit, atât din registrul naţional, cât şi din registrele internaţionale interconectate la acesta.

"Pentru a fi funcţional, Registrul trebuie să îndeplinească condiţiile europene, dar şi pe cele internaţionale. Noi îndeplinim condiţiile pentru a funcţiona, însă mai este nevoie de reglementările legislative care să permită funcţionarea. Cred că în 30 de zile Registrul ar putea deveni funcţional. Avem deja colaborări cu Registrele din Franţa, Cehia", a declarat directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celulele Stem Hematopoietice, dr. Aurora Dragomirişteanu.

Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de măduvă în 2000, prima operaţie de acest gen fiind realizată în 2001. De atunci, au fost realizate peste 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice la Centrul de Hematologie şi Transplant Medular, majoritatea la adulţi.

La Fundeni sunt realizate atât autotransplanturi, adică folosirea celulelor stem ale pacientului, cât şi transplanturi allogenice, cu grefe recoltate de la donatori înrudiţi, compatibili cu bolnavii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici