- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima bancă privată de celule stem din România va funcţiona la Cluj (Video)
Prima bancă privată de celule stem şi primul laborator pentru procesarea sângelui prelevat din cordonul ombilical al gravidei au obţinut toate avizele necesare şi vor funcţiona la Cluj, a anunţat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Victor Zota.
Prima bancă privată de celule stem din România va funcţiona la Cluj
''Este vorba despre primul laborator şi prima bancă de acest fel din România, unităţile respectând toate recomandările Uniunii Europene în domeniu", a mai spus Zota.
Realizarea acestei unităţi va pemite femeilor gravide să accepte prelevarea de celule stem şi stocarea acestora pentru eventualitatea în care copilul sau o rudă din familie ar suferi o boală de sânge, respectiv leucemie, limfom sau altă boală malignă.
Până în 2008, sângele placentar prelevat din cordonul ombilical al româncelor care au solicitat acest lucru a fost prelucrat în laboratoare din Slovacia şi depozitat în unităţi din capitala acestei ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"În depozitele din Bratislava sunt stocate 3.000 de unităţi de celule stem prelevate de la gravidele din România", a declarat Sergiu Habago, preşedinte Cord Blood Center Ro, compania autorizată să ofere servicii ''Family banking'' de sânge placentar.
Costul pentru recoltare, transport şi procesare este de 3.270 lei, iar depozitarea costă 17 euro plus TVA pe an.
Compania va extinde programul dezvoltând şi o latură socială. În cazul mamelor care solicită prelevarea de sânge placentar pentru cel de-al doilea copil, după ce în familie mai există un copil cu leucemie, această din urmă recoltare se face gratuit, a mai spus Habago.
De asemenea, grefele de transplant la care mamele au renunţat din diverse motive devin bunuri publice, gratuite, la care au acces toţi cetăţenii români, prin intermediul Fundaţiei Eurocord România, care administrează registrul public de sânge placentar.
Sângele placentar reprezintă "vehiculul" prin care se asigură necesarul de oxigen şi de substanţe nutritive, fundamentale pentru creşterea şi dezvoltarea fătului. Studiile au demonstrat prezenţa de celule stem hematopoetice în sângele placentar, utilizarea acestora reprezentând o alternativă valoroasă a transplantului medular.
Sângele placentar poate fi prelevat numai în momentul naşterii. În mod normal, cordonul ombilical şi placenta, după momentul naşterii, sunt considerate "deşeuri ale sarcinii", fiind distruse prin incinerare. Practic, odată cu acestea se distruge şi bogata resursă de celule stem din sângele placentar, a explicat Habago.
Folosite încă din 1988, celulele stem reprezintă o alternativă acceptată din punct de vedere terapeutic, etic şi financiar a transplantului medular. Sângele placentar poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat. Celulele stem existente în sângele placentar pot trata peste 70 de boli.
Recoltarea sângelui placentar este o procedură simplă, neimplicând niciun risc sau durere pentru mamă sau făt. Procedura de recoltare durează 30 de secunde, dacă este executată de un specialist. În cazul unui cadru medical cu mai puţină experienţă, procedura poate dura maximum trei minute.
În întreaga lume au fost realizate 10.000 de transplanturi de sânge placentar, până acum metoda fiind folosită din 50 la sută din transplanturile hematopoetice din Japonia şi 50 la sută din transplanturile la copiii americani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO