Prima biserică ridicată în incinta unui Inspectorat Judeţean de Poliţie, sfinţită la Deva. În lăcaş va sluji un ofiţer

Prima biserică din România construită în incinta unui Inspectorat Judeţean de Poliţie este sfinţită, luni, la Deva, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina- ocrotitorul celor păgubiţi, iar preotul care va sluji în acest lăcaş este ofiţerul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Urmărește
440 afișări
Imaginea articolului Prima biserică ridicată în incinta unui Inspectorat Judeţean de Poliţie, sfinţită la Deva. În lăcaş va sluji un ofiţer

Prima biserică ridicată în incinta unui Inspectorat Judeţean de Poliţie, sfinţită la Deva (Imagine: Mircea Rosca/ Mediafax Foto)

Prima biserică din România construită în incinta unui Inspectorat Judeţean de Poliţie, cel din Hunedoara, este sfinţită, luni, când se sărbătoreşte Sfântul Mare Mucenic Mina, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lăcaşul de cult face parte din ansamblul arhitectural "Glorie Poliţistului Român", care este realizat în incinta Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara şi care mai include monumentul poliţistului român.

Slujba de sfinţire a ansamblului arhitectural, la care participă peste 200 de persoane, oficialităţi, poliţişti şi civili, este oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, conduşi de mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Nicodim, şi episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Gurie.

"Lăcaşul de cult, avându-i ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiţi şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, va deservi nevoile spirituale ale poliţiştilor hunedoreni, ale familiilor acestora şi ale altor credincioşi din municipiul Deva", a declarat preotul care va oficia slujbe la biserica din curtea Poliţiei, Bogdan Niţu, care este părinte onorific, el fiind ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal şi având funcţia de purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara.

Potrivit acestuia, biserica a fost realizată din fonduri exclusiv extra-bugetare, între anii 2012-2013, la solicitarea şi cu sprijinul structurilor asociative din cadrul Poliţiei Judeţene, iar pictura interioară a fost realizată în tehnica tempera de pictorul bisericesc Constantin Bumbu.

Lăcaşul de cult respectă arhitectura specifică bisericilor ortodoxe hunedorene, fiind construit din lemn de brad şi având o navă principală cu laturile de 14,55 metri, respectiv 6,20 metri, cu un turn-clopotniţă situat în partea de apus, pe pridvorul deschis.

"Prin această iniţiativă, unică la nivel naţional, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara marchează o nouă etapă a evoluţiei parteneriatului social între instituţia Poliţiei şi comunitatea locală, pe de o parte prin cinstirea şi promovarea imaginii poliţistului român, iar pe de altă parte prin deschiderea faţă de societatea civilă şi anticiparea nevoilor spiritual-religioase ale cetăţenilor. Ansamblul arhitectural se va constitui într-un vector pozitiv de imagine instituţională şi de creştere a gradului de încredere a cetăţeanului în instituţia Poliţiei, dat fiind faptul că evocarea evenimentelor importante din viaţa instituţiei - Ziua Naţională, Ziua Eroilor, Ziua Poliţiei - se va putea face într-un spaţiu dorit, construit şi promovat de poliţiştii hunedoreni, iar slujbele religioase vor fi oficiate de un preot care are şi calitatea de poliţist", a spus Niţu.

Slujba de sfinţire a noului lăcaş de cult a marcat, totodată, şi prima sărbătorire a hramului bisericii, care a fost înălţată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina, cel care, potrivit tradiţiei ortodoxe, este considerat de credincioşi "ocrotitorul celor păgubiţi", adică al celor care au fost victime ale unor infracţiuni precum furt, tâlhărie sau înşelăciune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici