- Home
- Social
- SIBIU, (18.04.2024, 09:33)
- Gabriel Pecheanu
Prima cabană montană construită în România, în 1880, se află în judeţul Sibiu, la 1.540 m altitudine
- Prima cabană montană construită în România se află în Sibiu, la 1.540 de metri altitudine, precizează Consiliul Judeţean Sibiu, într-o postare pe Facebook.
- Iniţial a fost cunoscută sub numele de „Casa de adăpost Şerbota”, pentru ca apoi să fie redenumită „Cabana Negoiu”.
Urmărește
1253 afișări
Sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Sibiu
În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită în Munţii Făgăraş, a fost cunoscută iniţial sub numele de „Casa de adăpost Şerbota”, pentru ca, mai apoi, să fie redenumită drept „Cabana Negoiu”.
„A fost construită în câteva luni, timp în care s-a amenajat inclusiv o parte a potecii care duce la cabană, dinspre Bârcaciu”, spune Radu Zaharia, unul dintre cei mai experimentaţi ghizi montani ai judeţului Sibiu, membru în echipa Anii Drumeţiei şi care, în 2023, a primit titlul de „Ambasador al sportului” în cadrul Galei Sportului Sibian organizată de Consiliul Judeţean Sibiu.
Totul a început cu înfiinţarea, în 1880, a „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), asociaţie destinată construirii de poteci şi refugii montane, precum şi promovării turismului în munţii Carpaţi. Anul următor, în 1881, au fost construite patru cabane: cea de la Negoiu, apoi „Poiana Tomii”, „Godeanu” şi „Piscul Baciului”. Au funcţionat sub forma unor case de adăpost, oferind turiştilor un loc sigur de refugiu şi înnoptat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Primul traseu spre cabana Negoiu pornea dinspre Avrig, în direcţia Poiana Neamţului – Bârcaciu. „În acea zonă exista o veche potecă folosită de ciobani în transhumanţă, cunoscută sub denumirea de <Plaiul Ţării>. Pentru a ajunge la Negoiu, din poteca păstorilor a fost amenajată, în zona Puha, o nouă potecă ce trecea pe deasupra Cascadei Şerbota şi ajungea la poiana în care a fost construită cabana”.
De-a lungul timpului, construcţia a trecut prin numeroase transformări.
„Prima cabană a fost construită în 1881, din bârne etanşate cu lut şi muşchi, iar acoperişul era din şindrilă. Datorită marelui aflux de turişti, în 1890 a fost construită o a doua cabană, mai mare, prima devenind locuinţa cabanierului. A funcţionat până în 1937, când a fost construită cea de-a treia cabană, vizibilă şi astăzi. Este cunoscută drept <cabana veche> sau <La Prici> şi aici se află echipa de la Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu. Este amplasată la câţiva zeci de metri de cabana mare, dată în funcţiune pe 10 mai 1963”.
În colecţia „Periodice” de la Biblioteca Astra Sibiu sunt numeroase articole care descriu frumuseţea peisajului de care au parte toţi cei care urcă la Negoiu, cât şi performanţa de a fi întâia cabană montană din ţară. „Almanahul turistic”, ediţia 1965, arăta că „În anul 1880 se înfiinţa la Sibiu cea dintâi asociaţie turistică din Carpaţi, iar în 1881 se construia pe Negoiu prima cabană românească”.
În numărul din 9 septembrie 1933 al ziarului „Cuvântul Poporului” se consemnează: „Cabana Negoiu e aşezată pe o coastă între brazi, un loc într-adevăr pitoresc. De aici, priveliştea e splendidă şi o mare parte din Ardeal ni se înfăţişează, ca un şes întins”.
Ca o pată de culoare, în acelaşi material, este amintit faptul că „Seara se vede foarte bine focul dela Mediaş”, cu referire la incendiul de la Copşa Mică, izbucnit în 13 iulie 1933, generat de explozia unei sonde de gaz. La acea vreme, flăcările au măsurat până la 150 m înălţime, incendiul fiind stins doar după 7 ani.
În prezent, Cabana Negoiu este un punct fierbinte pe harta turismului montan naţional, aleasă fiind de cei care vor să vadă Cascada Şerbota şi Valea Şerbotei, sau să urce pe Vârful Negoiu, Piatra Caprei şi Vârful Scara. În călătoriile lor din zona Negoiu, turiştii sunt deseori însoţiţi de ghidul Radu Zaharie, cel care, cu multă pasiune, le povesteşte istorioare din falnicii munţi ai judeţului Sibiu, cel cu oameni şi locuri de poveste.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump