Prima femeie pilot din România pe MIG 21 Lancer a ieşit la simplă
Pilotul militar Simona Maierean, prima femeie din România care a zburat cu un MIG 21 Lancer, a efectuat, joi, primul zbor la simplă comandă, la Baza Aeriană 95 Bacău.
Prima femeie pilot din România pe MIG 21 Lancer a ieşit la simplă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
După circa 20 de minute de zbor, locotenentul Maierean a aterizat şi a fost felicitată de comandantul său, dar şi de colegii piloţi.
În urmă cu trei luni, Simona Maierean a devenit prima femeie pilot de supersonic, pe avion cu dublă comandă.
Primul zbor la simplă comandă pe MIG 21 Lancer al locotenentului Simona Maierean a început la ora 12.50, iar după o decolare fără probleme au urmat un zbor scurt, de 20 de minute, şi aterizarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
"Am avut emoţii mari, este un moment important pentru mine. La început, nici nu visam să zbor pe MIG 21, iar când s-a pus problema ca promoţia noastră să zboare pe MIG 21, mi-am spus că, dacă e şi la «simplă», chiar e ceva extraordinar! A venit şi momentul ăsta şi totul e bine. (...) pot spune că e alt avion. Cel puţin noi, începătorii, aşa spunem, e altceva. Eşti singur şi tot ceea ce faci faci atunci când crezi că e mai bine şi nu când îţi spune cel din spate", a mai spus Simona Maierean, imediat după aterizare. Locotenentul Maierean nu se consideră încă un pilot complet şi spune că mai are multe de învăţat şi de realizat în carieră.
După zbor, ea a avut parte de "botezul", pregătit de colegii săi piloţi, adică a fost aruncată într-un tufiş cu spini. Piloţii spun că acesta este modul în care le arată debutanţilor cât de dureroasă poate fi o aterizare nereuşită, care trebuie evitată. De această dată, piloţii de la Baza 95 au avut grijă să pună, deasupra spinilor, şi câteva flori. "Ne-am bucurat pentru Simona, este colega noastră, iar primul zbor la simplă e important pentru orice pilot", a declarat locotenentul pilot Dorin Breahnă.
"Este un sentiment plăcut - şi femeile sunt capabile să piloteze un MIG, nu m-a surprins acest lucru. A zburat foarte bine şi pe alte avioane, aşa că e ceva normal şi ceea ce a făcut astăzi", a declarat şi lt. pilot Gabriel Andruseac.
"Am aruncat-o pe Simona în spini, conform tradiţiei, dar aterizarea mai dificilă a fost, cu siguranţă, cea cu MIG-ul. E un avion foarte dificil, greu de pilotat. Dar am fost sigur mereu că Simona va ajunge să piloteze la simplă, nu am pus niciodată la îndoială calităţile sale de pilot. Nu e o meserie numai a bărbaţilor, decât, poate, în România. În alte ţări sunt mai multe femei-pilot", a spus lt. pilot Daniel Motoroiu.
Şi instructorul Simonei Maierean a apreciat evoluţia ei. "Primul zbor la simplă comandă este întotdeauna cel mai bun. Am urmărit-o de sus, a fost totul în regulă. Sunt cel care are sarcina de a o ajuta dacă apare o problemă, dar nu a fost cazul. Merită nota 10 pentru cum a pilotat. A fost totul foarte bine", a declarat căpitanul comandor Valentin Tănase, comandantul Escadrilei 952.
Din promoţia locotenentului Simona Maierean fac parte alţi 14 tineri piloţi, care vor trece şi ei la simplă comandă în perioada următoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO