Prima reacţie a lui Tudorel Toader, după publicarea MOTIVĂRII CCR: Decizia este un exerciţiu de înţelegere. Fiecare să îşi cunoască competenţele

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Arad, că motivarea Curţii Constituţionale privind conflictul preşedinte-ministrul Justiţiei, este explicită şi reprezintă un exerciţiu de înţelegere.

Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului Prima reacţie a lui Tudorel Toader, după publicarea MOTIVĂRII CCR: Decizia este un exerciţiu de înţelegere. Fiecare să îşi cunoască competenţele

Prima reacţie a lui Tudorel Toader, după publicarea MOTIVĂRII CCR: Decizia este un exerciţiu de înţelegere. Fiecare să îşi cunoască competenţele

"CCR, pentru a fi mai explicită, face referire la activităţile desfăşurate de constituant şi arată care au fost considerentele de atunci , care a fost voinţa aceea a adunării constituante, voinţa de stabilire a raportului . Este necesar să respectăm şi limitele şi competenţele trasate de Constituţie şi de lege. Vă invit să citiţi decizia Curţii. E un exerciţiu de înţelegere. Cheia deciziei este aceeaşi, de a ne cunoaşte competenţele, poziţia, rolul pe care-l avem şi de a le respecta, de clarificare a raporturlui constituţional în care se află Ministerul Public faţă de preşedintele Republicii pe de o parte şi faţă de ministrul Justiţiei pe de altă parte", a declarat vineri, la Arad, Tudorel Toader.

CCR a publicat motivarea, de 133 de pagini, în cazul conflictului preşedinte- ministrul Justiţiei, generat ca urmare a refuzului preşedintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

"Independenţa judecătorilor nu o schimbă nimeni, procurorii au fost şi rămân independenţi în instrumentarea cauzelor, niciun ministru nu s-a dus şi nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluţionare a unei cauze. Acestă competenţă funcţională de exercitarea a urmăririi penale nu a fost nici într-un fel modificată. A câştigat, dacă vreţi statul, de drept. Decizia foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept a României, că procurorii se numesc în Constituţie magistraţi, dar categoric au alte competenţe de umărire Pentru buna funcţionare a statului de drept trebuie ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem bine competenţele, să ne respectăm limitele de competenţă trasate de Constituţie", a mai spus ministrul Justiţiei.

Curtea Constituţională arată în motivarea privind conflictul instituţional preşedinte- ministrul Justiţiei că şeful statului şi-a arogat nişte atribuţii pe care nu le are, atunci când a respins revocarea Laurei C. Kovesi, blocând în acest fel autoritatea ministrului asupra activităţii procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici