Prima ţară care va taxa flatulenţele animalelor. Impozit de zeci de euro pentru emisiile de gaze cu efect de seră

  • Una dintre principalele surse de emisii de metan provine de la flatulenţa animalelor.
  • Fermierii danezi vor fi impozitaţi cu 300 de coroane (aproximativ 40 de euro) pe tonă de echivalent dioxid de carbon.
  • Măsura se va aplica începând din 2030.
3688 afișări
Imaginea articolului Prima ţară care va taxa flatulenţele animalelor. Impozit de zeci de euro pentru emisiile de gaze cu efect de seră

Începând cu anul 2030, Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile şi de porcii lor.

Va fi prima ţară din lume care va impozita „flatulenţele” animalelor, în încercarea disperată de a reduce o sursă majoră de emisii de metan, unul dintre gazele care contribuie cel mai mult la încălzirea globală.

Scopul pe termen scurt şi mediu este de a reduce emisiile daneze de gaze cu efect de seră cu 70% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030, a declarat ministrul Finanţelor, Jeppe Bruus, cel în mandatul căruia a fost impusă taxa.

Taxa creşte până în 2035

Începând din 2030, fermierii danezi vor fi impozitaţi cu 300 de coroane (aproximativ 40 de euro) pe tonă de echivalent dioxid de carbon.

Taxa va creşte la 750 de coroane (în jur de 100 de euro) până în 2035. Cu toate acestea, datorită unei deduceri fiscale de 60%, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 euro) şi va creşte până la 300 de coroane până în 2035.

Nivelurile de metan, emise din surse precum gropile de gunoi, sistemele de petrol şi gaze naturale şi animale, au crescut deosebit de rapid din 2020.

Cât emit vacile

Activitatea de creştere a animalelor reprezintă aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de om, spune Programul de mediu al Naţiunilor Unite.

O vacă daneză produce 6 tone metrice de echivalent CO2 pe an. Potrivit Statistic Denmark, la 30 iunie 2022, în ţara scandinavă erau 1.484.377 de vaci.

„Vom face un pas mare către neutralitatea climatică în 2045”, a spus ministrul Bruus, adăugând că Danemarca „va fi prima ţară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură”.

Oficialul speră că şi alte ţări vor urma exemplul Danemarcei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici