Prima zi de înscrieri în clasa zero. Periplul părinţilor pentru a-şi înscrie copilul la şcoli cu RENUME

Înscrierile în clasa zero au început luni, mai mulţi părinţi mergând la unităţile şcolare din Capitală pentru a depune actele. Cele mai căutate şcoli sunt cele cu renume, astfel că mulţi oameni îşi fac vize de flotant pentru a reuşi să îşi înscrie copilul la unitatea de învăţământ dorită.

Urmărește
1062 afișări
Imaginea articolului Prima zi de înscrieri în clasa zero. Periplul părinţilor pentru a-şi înscrie copilul la şcoli cu RENUME

"Am ales această şcoală pentru că este cea mai bună din sectorul 3 şi pentru că locuim chiar lângă şcoală, spre norocul nostru. A fost uşor de înscris, urmează să vedem dacă este sau nu acceptată. Sunt părinţi care vin cu vize de flotant şi aşa, clasele se aglomerează. Au auzit că este o şcoală bună şi viza de flotant este o portiţă să se înscrie aici", a declarat un părinte.

"Am venit să văd exact ce acte ne trebuie şi mâine o să venim cu dosarul. Sperăm să mai prindem locuri. E o şcoală bună şi este primul copil pe care îl înscriem, avem emoţii. Fetiţa noastră este şi ea foarte emoţionată că începe şcoala. De ea depinde totul dacă învaţă, nu de părinţi, nu de şcoală", spune un alt părinte din sectorul 3 al Capitalei.

Mulţi părinţi îşi fac vize de flotant pentru a figura cu adresa pe raza şcolii la care vor să îşi înscrie copilul, mail ales dacă este o unitate de învăţământ cu renume.

"E important ca părinţii să ştie că nu contează în ce ordine se înscriu copiii la şcoală, poţi să îl înscri primul, poţi să îl înscrii ultimul, calculatorul selectează, în primul rând, după domiciliul părinţilor, dacă există cereri şi la alte şcoli. Renumele şcolii îi fac să închirieze apartamente în zona şcolii şi să-şi facă viză de flotant. Din experienţa anilor trecuţi, sunt cam două-trei clase cu elevii care vin cu flotant", a declarat pentru MEDIAFAX, Florentina Ivan, director adjunct al şcolii nr. 195, Bucureşti.

Şcoala nr. 195 din Sectorul 3 al Capitalei este una dintre cele mai căutate unităţi de învăţământ, anual fiind sute de cereri de înscriere. Conducerea şcolii vrea să se limiteze locurile la doar patru clase pregătitoare.

"Şcoala noastră are 120 de locuri, vom face patru clase de pregătitoare pentru care avem pregătite patru doamne învăţătoare titulare. În anii trecuţi am avut multe cereri. Anul trecut au fost 10 clase, acum doi ani, au fost 15 clase de pregătitoare. Dacă vor fi cereri de copii care locuiesc aici, în circumscripţia şcolară, se vor suplimenta locurile. Probabil vom avea mai mult de patru clase. Dacă sunt cereri mai multe decât locuri, se intră pe criteriile specifice", a adăugat Florentina Ivan

Criteriile specifice fac referire la numărul de fraţi pe care copilul respectiv îl are în aceeaşi şcoală, dacă părinţii au fost elevi ai şcolii respective, dacă au rude de gradul I sau II care locuiesc în circumscipţia unităţii de învăţământ sau dacă părinţii lucrează în învăţământ. Inspectoratele şcolare le cer părinţilor să consulte cu atenţie metodologia.

"Această metodologie trebuie consultată cu atenţie. Avem incluse în ea termenele de desfăşurare ale etapelor de înscriere în învăţământul primar. pe site-ul inspectoratului şcolar există informaţii cu privire la şcolille din Capitală şi la circumscripţiile din care aceastea fac parte, dar şi informaţii legate de zilele porţilor deschise pe care şcolile trebuie să le organizeze. Părinţii pot suna şi la un număr de telefon dacă înâmpină probleme sau pentru orice informaţie : 0800816021", a declarat pentru MEDIAFAX, Marina Manea, inspector şcolar, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (SMB).

În Bucureşti, sunt 13.888 de locuri pentru clasa pregătitoare, iar la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000. Prima etapă a înscrierilor începe luni, pe 27 februarie, şi se va încheia pe 16 martie, iar pentru locurile neocupate sau pentru cei care nu au reuşit să-şi depună dosarul, a doua etapă se va desfăşura în perioada 24-30 martie. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2017, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2017, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici