Primar Sighetu Marmaţiei: Primăria nu are nicio responsabilitate privind contractul cu Berg Sistem

Primarul din Sighetu Marmaţiei, Eugenia Godja, spune că Primăria nu are nicio responsabilitate privind contractul cu SC Berg Sistem Gaz privind furnizarea gazului în localitate, precizând că acesta a fost atribuit în 2003 în urma unei licitaţii făcute de Ministerul Industriilor de la acea dată.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Primar Sighetu Marmaţiei: Primăria nu are nicio responsabilitate privind contractul cu Berg Sistem

Primar Sighetu Marmaţiei: Primăria nu are nici responsabilitate privind contractul cu Berg Sistem (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax foto)

Eugenia Godja a declarat pentru MEDIAFAX că licitaţia a fost făcută de Ministerul Industriilor, iar primăria şi nicio altă autoritate judeţeană nu au avut reprezentant în comisia de licitaţie, subliniind că autorităţile locale nu au nicio legătură cu contractul pentru furnizarea gazului, atribuit SC Berg Sistem Gaz.

Potrivit acesteia, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a făcut o verificare a contractului, după licitaţie, şi a dat aviz favorabil în 2003.

"Primăria a dat autorizaţia de începere a lucrărilor pentru reţeaua de gaz în anul 2005, autorizaţia fiind dată în funcţie de avizale de la mediu, de la Electrica şi de la alte instituţii abilitate ale statului", a spus Godja.

Ea a mai afirmat că societatea trebuia să execute, conform contractului, 65 de kilometri de reţea, iar până în prezent a executat aproximativ 48 de kilometri.

Potrivit acesteia, în 2006 Primăria Sighetu Marmaţiei a cerut ANRE să facă un control asupra modului în care SC Berg Sistem Gaz respectă normele de executare a lucrărilor, Autoritatea răspunzând că "lucrările sunt de calitate".

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va verifica dacă firma Berg Sistem Gaz, care livrează gaze naturale în Sighetu-Marmaţiei, a derulat inspecţiile periodice obligatorii la reţeaua de gaze din localitate.

"ANRE poate verifica doar dacă firma Berg Sistem Gaz a făcut inspecţiile periodice obligatorii la reţeaua de gaze din clădirea din Sighetu Marmaţiei. Verificările ANRE vor începe doar după ce se vor încheia anchetele Parchetului şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă", au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse din surse din instituţie.

Totodată, procurorii Parchetului Tribunalului Maramureş au ridicat mai multe documente de la firma Berg Sistem Gaz şi audiază angajaţi ai socieăţii care au executat lucrarea, precum şi persoane care au fost în clădirea unde s-au produs cele două explozii.

Până în acest moment al cercetărilor au fost ridicate documente de la SC Berg Sistem Gaz SRL, au fost identificate şi sunt audiate persoane prezente în localul public care cunosc aspecte legate de eveniment, precum şi angajaţi ai societăţii care au executat lucrarea.

Potrivit gândul.info, SC Berg Sistem Gaz, care se ocupă de distribuirea gazelor în Sighetu Marmaţiei, şi al cărei director local a fost grav rănit în explozia de duminică, de la clubul Euphobia, este o firmă mică, cu sediul declarat în trei camere de pe bulevardul Carol din Bucureşti.

Deţinută în proporţie de 99,68% de Anumersus Co. Ltd., un offshore înregistrat la Limassol, în Cipru, şi care nu plăteşte taxe statului român, firma a fost cumpărată în 2010 de la cei trei foşti acţionari, Vasile Grigorescu, Veniamin Ionuţ Dojana şi Dan Radu Nicoară. În acţionariatul actual mai apare, cu 0,32%, Gheorghe Belean.

Începând cu 18 octombrie 2011, administratorul acestei firme este Costin Berevoianu, consilier al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Berevoianu a condus ARBAC (Administraţia Apă-Canal din Bucureşti), postură din care negocia amenzi şi contracte cu Apa Nova, apoi a fost preluat la primărie de Sorin Oprescu.

Costin Berevoianu a explicat pentru gândul că firma Berg Sistem Gaz a concesionat, de la Ministerul Economiei, serviciile de distribuţie de gaz în Sighetu Marmaţiei şi a primit licenţa să procedeze la fel în două localităţi vecine - Vadu Izei şi Sarasău.

Practic, firma funcţionează ca un intermediar, care în plus construieşte şi ţevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi îl bagă în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de firmă. La încheierea contractului de concesiune, reţeaua de ţevi va intra în proprietatea statului.

Reţeaua de gaz construită de Berg Sistem Gaz la Sighetu Marmaţiei are aproximativ 45 de kilometri de ţevi şi deserveşte în jur de 2.500 de abonaţi. Înainte de investiţie, nu exista reţea de gaz în localitate. "Mai avem de realizat cam 25-30 de kilometri ca să încheiem obligaţiile de investiţii", a declarat Berevoianu.

În 2010, firma Berg Sistem Gaz a declarat pierderi de aproximativ 800.000 de euro la Ministerul Finanţelor.

Costin Berevoianu, care în prezent se află la Sighetu Marmaţiei, pentru a participa la anchetarea exploziilor, spune că ţevile de gaz din zona deflagraţiei sunt relativ noi, pentru că reţeaua a fost construită în 2006.

Echipa de la Berg Sistem Gaz a identificat scurgerea de gaz în intersecţia străzii Corneliu Coposu (unde se află imobilul care găzduieşte clubul Euophobia) cu strada Gheorghe Şincai, după ce a decopertat asfaltul din perimetru.

"Este o pierdere de gaz la o ţeavă de 90 de milimetri. În zonă nu s-a lucrat recent, dar au loc controale anuale, e un grafic regulat de lucrări. Este foarte posibil ca în urma gerului din ultima perioadă, o conductă să se fi fisurat. Nu sunt ţevi din cele vechi, de oţel, sunt din astea noi de polietilenă", a explicat Costin Berevoianu pentru gândul.

El a adăugat că ipoteza ca gazul să se fi acumulat pe o perioadă mai mare de timp nu este plauzibilă, pentru că "cineva ar fi sesizat mirosul. Gazul de distribuţie este odorizat special pentru a evita astfel de incidente". Cu toate acestea, unii martori la explozie au declarat că nimeni nu a simţit miros de gaz în zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici