- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primari din comune prahovene unde spitalele vor fi reprofilate în cămine de bătrâni, nemulţumiţi
Patru spitale din judeţul Prahova sunt propuse spre a fi reprofilate în cămine de bătrâni, primarii localităţilor în care se află acestea fiind nemulţumiţi de proiectul Ministerului Sănătăţii şi spunând că în unităţile medicale în cauză s-au făcut investiţii importante în ultima perioadă.
Primarul din oraşul Urlaţi şi cel din comuna prahoveană Floreşti critică propunerile făcute de Ministerul Sănătăţii şi spun că nu sunt de acord ca spitalele din cele două localităţi să fie reprofilate, întrucât gradul de ocupare al acestora este mare, iar în respectivele unităţi sanitare s-au făcut investiţii importante în ultima perioadă.
"Nu ştiu pe ce criterii s-au luat deciziile privind desfiinţarea acestor spitale. În Centrul de Sănătate Urlaţi s-a investit foarte mult, atât în infrastructură cât şi în dotarea cu aparatură. În ultima perioadă am achiziţionat aparatură medicală de ultimă generaţie", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX primarul din Urlaţi, Marian Machiţescu.
Potrivit primarului din Urlaţi, Consiliul Local din acest oraş şi-a propus ca în cursul acestui an să asigure finanţare pentru anveloparea termică a spitalului şi pentru schimbarea acoperişului, acestea fiind ultimele investiţii majore de care are nevoie acest centru sanitar.
De asemenea, Consiliul Local Urlaţi intenţionează să cumpere un aparat ultramodern pentru radiologie.
Centrul Medical Urlaţi are 88 de paturi şi un grad de ocupare de sută la sută, a spus primarul Marian Machiţescu, care a precizat că în această unitate sanitară lucrează 114 oameni.
La rândul său, primarul comunei Floreşti, Eugen David, nu este de acord cu propunerea Ministerului Sănătăţii privind reprofilarea Spitalului de Pneumoftiziologie din localitate în cămin de bătrâni, catalogând propunerea MS drept "o măsură luată pe picior, cu puternic caracter politic".
Primarul din Floreşti a arătat că Spitalul de Pneumoftiziologie din Floreşti este "arhiplin".
"Spitalul a avut 200 de paturi, 50 au fost desfiinţate. Acum spitalul este arhiplin. Cele 150 de paturi care au rămas sunt ocupate toate şi dacă ar fi nevoie de noi internări nu am avea paturi pentru pacienţi", a spus primarul David Eugen.
Acesta a precizat că în ultimele şapte luni Consiliul Local Floreşti a investit 100.000 de lei în infrastructura spitalului şi că întreţinerea acestuia nu reprezintă o problemă pentru administraţia locală.
"Ne-au dat spitalele şi acum aflăm de la televizor că vor să le desfiinţeze. Vă daţi seama cât respect au cei de la Ministerul Sănătăţii pentru noi, autorităţile locale", a declarat pentru MEDIAFAX primarul comunei Floreşti.
De asemenea, pe lista unităţilor sanitare din judeţul Prahova care urmează să fie transformate în cămine pentru bătrâni se află Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului, unitate care este în administrarea Consiliului Local Buşteni, precum şi Centrul de Sănătate din comuna Bălţeşti.
Primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în opinia sa, imobilul în care funcţionează Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului ar trebui demolat, întrucât este foarte vechi şi şubred, iar o eventuală consolidare a acestuia ar costa la fel de mult ca ridicarea unei noi clădiri.
Emanoil Savin a precizat că în Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului sunt cazaţi în permanenţă aproape 60 de copii cu vârste cuprinse între şapte şi 18 ani, care suferă de diverse probleme medicale. Aceştia sunt înscrişi şi merg la şcolile din Buşteni, iar de îngrijirea lor se ocupă 30 de angajaţi ai Preventoriului.
Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ potrivit căruia dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 de unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare.
Dintre cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau în centre de permanenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: CCR decide renumărarea voturilor
-
Prima reacţie a USR după decizia şoc a CCR de a renumăra toate voturile din turul 1: Se pare că nişte oameni vor să rămână agăţaţi de putere cu orice preţ
-
Ciolacu, despre interzicerea TikTok: Eu nu voi fi de acord cu un astfel de demers niciodată
-
CNSAS: Un candidat pentru Senat din partea SOS, identificat că a colaborat cu Securitatea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO