Primăria a început, joi, evacuarea firmei care a administrat Cetatea Râşnov
Un executor judecătoresc a început, joi, procedura de evacuare din spaţiu a firmei care a administrat în ultimii opt ani Cetatea Râşnov şi care este executată silit la solicitarea Primăriei, ce a invocat nerespectarea contractului.
Primăria a început, joi, evacuarea firmei care a administrat Cetatea Râşnov (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit primarului oraşului Râşnov, Adrian Veştea, firma SC Drumuri Publicitare SRL, cu care Primăria a încheiat în anul 2000 un contract de asociere în participaţiune pentru consolidarea, restaurarea, renovarea şi exploatarea în scop turistic a Ansamblului "Cetatea Ţărănească Râşnov", a recuzat executorul judecătoresc care urma să pună în executare sentinţa de executare silită obţinută de primărie.
Judecătoria Zărneşti a respins, joi, cererea de recuzare a executorului judecătoresc, astfel că a început procedura de evacuare din spaţiu a firmei.
"După ce instanţa a refuzat cererea de recuzare depusă ieri (n.r miercuri), ei au mai trimis una, însă potrivit unor prevederi din Codul civil, această a treia solicitare nu poate fi luată în considerare decât dacă se face dovada că este diferită faţă de precedentele", a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Reprezentanţii firmei care a administrat timp de opt ani Cetatea Râşnov susţin însă că executarea trebuia amânată până după rezolvarea celei de-a treia cereri de recuzare a executorului judecătoresc, depusă joi.
"Noi am cerut din nou recuzarea executorului şi aşteptăm ca solicitarea noastră să fie analizată. Până nu vom obţine un răspuns oficial din partea instanţei şi la această cerere, considerăm că nu este legal să fim evacuaţi din cetate", a declarat Carl Aldred, reprezentantul firmei care administrează Cetatea Râşnov.
Totodată, reprezentanţii firmei au depus, joi, şi o sesizare la Poliţie împotriva Primăriei, pe care o acuză că a blocat drumul de acces spre cetate, cu un
trunchi de copac.
"Având în vedere numărul mare de turişti care vizitează în această perioadă obiectivul istoric, având în vedere şi temperaturile ridicate anunţate şi lipsa apei curente la Cetatea Ţărănească Râşnov, considerăm că este necesar a fi garantat accesul personalului medical sau chiar al pompierilor", a spus administratorul cetăţii.
Primarul Adrian Veştea a declarat însă că are toate documentele în regulă pentru a bloca drumul de acces spre cetate şi a începe evacuarea.
"De mâine, firma care a administrat până acum cetatea nu va mai putea tăia bilete. O să supun aprobării în Consiliul Local, chiar mâine (n.r vineri), ca în următoarea săptămână intrarea la cetate să fie liberă", a anunţat primarul Adrian Veştea.
Edilul din Râşnov a spus că nu a existat nicio dificultate în aplicarea procedurii de evacuare, singura problemă fiind legată de câteva spaţii din interiorul cetăţii, închiriate de administratori altor societăţi. Veştea a estimat că procedura de evacuare va fi încheiată în cursul acestei nopţi.
Contractul dintre SC Drumuri Publicitare SRL şi Primăria oraşului Râşnov a fost semnat în anul 2000, pe o perioadă de 49 de ani.
Potrivit acestui contract de asociere în participaţiune pentru consolidarea, restaurarea, renovarea şi exploatarea în scop turistic a Ansamblului "Cetatea Ţărănească Râşnov", asociatul SC Drumuri Publicitare se angaja să execute pe propria cheltuială toate lucrările de amenajare a spaţiilor din interiorul obiectivului, investiţii a căror valoare trebuia să depăşească un milion de euro. Potrivit aceluiaşi contract, în sarcina Primăriei cădeau lucrările de amenajare a spaţiilor din împrejurimi, printre care şi drumul de acces spre cetate.
Administraţiei locale din Râşnov îi reveneau, în urma acestui contract, 12% din veniturile obţinute din valorificarea turistică a obiectivului.
În 2004, actualul primar, Adrian Veştea, aflat la început de mandat, a solicitat rezilierea contractului, pe motiv că administratorul nu şi-a
respectat atribuţiile contractuale, neinvestind în reabilitarea cetăţii suma prevăzută în contract, respectiv un milion de euro.
Primarul a susţinut, de asemenea, că firma a încălcat şi alte clauze din contract şi că din anul 2000 şi până în prezent nu a plătit primăriei niucun leu din încasări. De asemenea, potrivit primarului, în toată această perioadă firma nu a prezentat deconturi pentru încasările făcute, nu a depus situaţia financiară şi nici nu a informat autorităţile locale ce spaţii a închiriat.
La începutul anului 2007, Tribunalul Braşov a dispus rezilierea contractului şi evacuarea firmei care a administrat cetatea în ultimii opt ani şi a fost şi principalul investitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO