Primăria Arad a depus plângere la Parchet după ce au fost furate elemente din Statuia Libertăţii

Conducerea UDMR Arad va depune plângere la autorităţi după ce au fost furate, în ultimele zile, elemente din Statuia Libertăţii, din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, Primăria reclamând deja furtul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că elemente din bronz din componenţa Statuii Libertăţii au fost furate în ultimele zile şi că va depune plângere la autorităţi pentru a fi depistaţi autorii.

Kiraly Andras a spus că furtul a trei piese din bronz a fost observat miercuri şi că de pe grupul statuar lipsesc o diademă, un pumnal şi o sabie.

"Am anunţat Primăria despre acest furt, iar instituţia a depus deja plângere la Parchet. Şi UDMR Arad va sesiza autorităţile, în vederea depistării autorilor", a spus liderul UDMR Arad.

El a adăugat că Parcul Reconcilierii avea, în urmă cu câţiva ani, un sistem de supraveghere video şi că va solicita Primăriei să reactiveze acest sistem.

Viceprimarul municipiului Arad Levente Bognar a declarat, la rândul său, că Primăria a depus plângere penală împotriva autorilor necunoscuţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

"Statuia Libertăţii este în patrimoniul municipiului Arad şi am depus plângere la Parchet. Sperăm ca ideea reconcilierii între români şi maghiari să fie menţinută şi să nu mai apară astfel de incidente", a spus Bognar Levente.

Bognar Levente a afirmat că în vecinătatea Parcului Reconcilierii există un post de pază al Poliţiei Locale şi urmează să se cerceteze cum a fost posibil furtul.

Potrivit sursei citate, în ultimele luni au mai fost sesizate distrugeri în Parcul Reconcilierii, de unde au dispărut 22 de stâlpi ornamentali, două bănci şi câteva coşuri de gunoi.

"Pe Statuia Libertăţii au mai fost găsite şi coji de ouă. Aceste evenimente s-au petrecut însă într-o perioadă în care postul de pază era desfiinţat în urma restructurărilor de la Poliţia Locală. La 15 martie a fost reînfiinţat postul şi de atunci până la acest furt nu au mai fost probleme", a spus viceprimarul.

În Parcul Reconcilierii a fost reinstalată, în 2004, Statuia Libertăţii, monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea a 13 generali revoluţionari ucişi la Arad în urma revoluţiei de la 1848-1849.

Monumentul, înalt de 12 metri, a fost demontat în 1924, la ordinul guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până la reinstalare.

În Parcul Reconcilierii a fost ridicat şi un Arc de Triumf, pentru realizarea căruia Guvernul României a plătit 100 de miliarde de lei vechi şi care simbolizează revoluţia transilvănenilor.

Cele două monumente sunt despărţite de un luciu de apă care traversează parcul.

Începând cu 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici