Primăria Arad organizează concurs internaţional pentru reconversia cetăţii din mijlocul oraşului

Primăria Arad va organiza un concurs internaţional de idei pentru reconversia Cetăţii Aradului, pe care urmează să o preia de la MApN în următorii ani pentru a o introduce în circuitul turistic, bugetul alocat pentru competiţie şi premierea celor mai bune idei fiind de 160.000 de lei.

Urmărește
240 afișări
Imaginea articolului Primăria Arad organizează concurs internaţional pentru reconversia cetăţii din mijlocul oraşului

Primăria Arad organizează concurs internaţional pentru reconversia cetăţii din mijlocul oraşului (Imagine: Mircea Moisescu/Mediafax Foto)

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, vineri, că reconversia civilă a Cetăţii Aradului, aflată în mijlocul oraşului şi ocupată de o bază militară, va face obiectul unui concurs internaţional la care vor fi invitaţi să participe specialişti cu experienţă recunoscută în domeniul urbanismului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit primarului, Consiliul Local a aprobat alocarea fondurilor pentru organizarea în acest an a concursului de idei pentru amenajarea urbanistică a Ansamblului Cetăţii Aradului şi zonei adiacente situate pe malul stâng al râului Mureş. Bugetul alocat este de 160.000 lei şi cuprinde premiile ce vor fi acordate.

Concursul se va numi “Reconversie şi revitalizare Ansamblul Cetăţii Aradului”, iar scopul este elaborarea unui studiu preliminar de amenajare urbanistică şi peisageră pentru reconversia zonei.

Primarul spune că soluţiile şi documentaţiile care vor rezulta în urma concursului vor fi ”instrumentele de lucru ale municipalităţii pentru abordarea procesului de integrare a Cetăţii Aradului în circuitul civil, pentru definirea strategiilor şi programarea investiţiilor”.

”Aşa cum prevăd documentele de transfer a Cetăţii pe care le-am semnat cu Ministerul Apărării, Primăria are în derulare procedurile pentru licitaţia de lucrări de reabilitare a Unităţii Militare din Gai. Estimăm că în trei ani lucrările se vor finaliza, pentru ca militarii să se mute. În acest timp noi vom lucra la documentaţiile pentru viitoarele investiţii necesare pentru Cetate”, afirmă Gheorghe Falcă.

Conform protocolului semnat între Primăria Arad şi MApN, militarii vor elibera cetatea după ce municipalitatea va moderniza cu bani de la bugetul local Unitatea Militară din cartierul Gai, de la marginea oraşului. Această unitate a fost abandonată în ultimele decenii şi va fi adusă la standarde internaţionale după investiţii care ar putea ajunge la opt milioane de euro în următorii trei ani. Doar în bugetul local pe 2015 au fost prevăzuţi 21 de milioane de lei pentru începerea lucrărilor.

Totodată, protocolul prevede ca Primăria Arad să asigure 250 de locuinţe pentru militari, care ar urma să fie realizate prin programe ale ANL, apoi transferate ministerului.

Transferul efectiv a cetăţii către municipalitate va avea loc abia după ce va fi modernizată unitatea din Gai, unde vor fi mutaţi militarii.

Autorităţile arădene încearcă de aproape 25 de ani să obţină demilitarizarea cetăţii şi introducerea în circuitul turistic internaţional, însă abia în 2010 Guvernul a făcut primii paşi în acest sens. În 25 martie 2010, ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea, a semnat, la Arad, alături de primarul Gheorghe Falcă, un protocol de predare a cetăţii către autorităţile locale. Chiar şi cu acest protocol, care între timp a expirat pentru că avea o valabilitate de trei ani, cetatea nu a fost transferată, iar autorităţile locale au acuzat periodic Guvernul că blochează proiectul. Un al doilea protocol a fost semnat în acest an şi este valabil zece ani.

În urma consultării unor specialişti, Primăria Arad estimează că reconversia cetăţii va costa 190 de milioane de euro, jumătate din sumă urmând să fie solicitată Uniunii Europene.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate. Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acţiune la care ar fi participat mii de ţărani, mulţi dintre ei murind în timpul lucrărilor.

În ultimele decenii, cetatea a fost ocupată de Armată, servind drept cazarmă militară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici