Primăria Capitalei a depus, din 2009, opt proiecte cu finanţare europeană, de 72 mil. de euro

Municipalitatea bucureşteană a depus, din 2009, opt proiecte cu finanţare europeană în Programul Operaţional Regional, în valoare totală de circa 72 de milioane de euro, din care aproximativ 44 de milioane erau fonduri nerambursabile, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei a depus, din 2009, opt proiecte cu finanţare europeană, de 72 mil. de euro

Primăria Capitalei a depus, din 2009, opt proiecte cu finanţare europeană, de 72 mil. de euro (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei Managementul Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul municipalităţii, Ileana Person, a precizat că Primăria Capitalei accesează fonduri pe regiunea Bucureşti-Ilfov, alături de primăriile din localităţile din judeţul Ilfov.

Person a mai spus că au fost depuse proiecte pe toate axele unde existau cheltuieli eligibile, şi anume pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru reabilitarea structurilor medicale şi pentru dezvoltarea turismului în Capitală.

La capitolul dezvoltarea infrastructurii, au fost depuse mai multe proiecte, printre care şi cel de reabilitare a arterelor din zona Piaţa Sudului şi pentru reabilitarea structurilor medicale. Ileana Person a dat ca exemple proiectele prin care au fost realizate spitalele ambulatorii Gomoiu şi Foişor, în timp ce, la capitolul dezvoltarea turismului, a precizat că au fost obţinute fonduri pentru proiecte privind agrementul şi reabilitarea monumentelor istorice.

"Ştiu că există negocieri pentru a păstra, în perioada 2014-2020, fondurile de reabilitare a infrastructurii. Din punctul de vedere al municipalităţii, este important să se susţină alocarea acestor fonduri europene, pentru că nevoile sunt mari", a subliniat directorul Direcţiei Managementul Proiecte şi Finanţări Externe.

Reprezentantul Primăriei Capitalei consideră că Bucureşti-Ilfov, deşi a început mai târziu să aplice cu proiecte europene, este la nivelul celorlalte regiuni din România.

Ileana Person a mai spus că municipalitatea bucureşteană a avut probleme în aplicarea pentru fonduri europene din cauza faptului că, la elaborarea ghidurilor de finanţare europeană, "nu s-a ţinut cont de structura organizatorică specifică a Primăriei Capitalei, care este diferită de cea a altor primării". "Ar fi fost util ca, pentru această regiune (Bucureşti-Ilfov - n.r.), să fie elaborat un ghid cu reguli specifice", este de părere Person.

POR este manageriat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi implementat pe plan local de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, care are contact direct cu solicitanţii de fonduri.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că valoarea fondurilor europene la nivelul Capitalei este de 780 de milioane de euro, dintre care 450 de milioane de euro revin municipalităţii, şi că, din acest punct de vedere, nu sunt probleme.

"Nu avem probleme cu fondurile europene. Valoarea acestora este, pentru Bucureşti, de 780 milioane de euro, dintre care municipalitatea are 450 de milioane de euro. Din aceşti bani, 270 de milioane de euro sunt pentru Glina II, iar 100 de milioane de euro pentru incinerator", a spus Oprescu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat joi că, "având în vedere cum se prezintă propunerile privind viitoarea perioadă de programare 2014-2020, Bucureştiul nu va mai putea beneficia de fonduri comunitare pentru lucrări de infrastructură".

"Nu avem foarte multe lucruri pozitive de a spune în ceea ce priveşte capacitatea de absorbie în municipiul Bucureşti. Din păcate, dacă ne uităm la rata de absorbţie, constatăm că Bucureştiul este undeva printre zonele unde s-a absorbit cel mai puţin", a comentat Leonard Orban.

Ministrul a mai spus că situaţia Bucureştiului reprezintă "o mare problemă", în condiţiile în care este nevoie în continuare de sume importante care să fie alocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici