Primăria Capitalei a deschis un cămin de bătrâni cu 80 de locuri, pentru care s-au primit 4.000 de cereri

Primăria Municipiului Bucureştui (PMB) a inaugurat luni, în una dintre clădirile fostului spital Caritas, un cămin pentru bătrâni cu 80 de locuri, pentru care s-au primit deja 4.000 de cereri, potrivit primarului general Sorin Oprescu.

Urmărește
6498 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei a deschis un cămin de bătrâni cu 80 de locuri, pentru care s-au primit 4.000 de cereri

Primăria Capitalei a deschis un cămin de bătrâni cu 80 de locuri, pentru care s-au primit 4.000 de cereri (Imagine: Catalin Abagiu/Arhiva Mediafax Foto)

Un loc în Centrul pentru persoane vârstnice "Nicolae Cajal" costă 1.411 lei pe lună, sumă stabilită de Ministerul Muncii, iar primul locatar este Maria Dragomir, în vârstă de 103 ani. "Este curăţenie, am mâncare bună. Este bine. Dar nu cred că pot sta prea mult. Pentru că am acasă multe treburi de rezolvat", a spus bătrâna, cazată la cămin deoarece nepoţii ei, ajunşi, de asemenea, la vârste înaintate, nu mai pot avea grijă de ea.

Căminul primeşte doar persoane fără handicap care se pot deplasa singure.

Unitatea a fost deschisă în baza unui contract încheiat cu Ministerul Muncii, prin care acesta se angajează să acopere toate costurile de funcţionare, timp de 30 de luni, pentru 80 de beneficiari, fără a se depăşi costul maxim/beneficiar de 1.411 lei. Primăria Capitalei va acoperi eventualele cheltuieli de capital şi pe cele care depăşesc costul maxim acoperit de minister, precizează reprezentanţii municipalităţii.

Căminul, care dispune de 43 de camere cu unul, două sau trei paturi şi are 40 angajaţi, oferă servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică, ergoterapie şi petrecere a timpului liber, asistenţă medicală curentă, găzduire, hrănire, îngrijire şi igienă personală, siguranţă şi accesibilitate în comunitate, mai spun reprezentanţii municipalităţii.

În fostul spital Caritas a fost deschis, tot luni, Centrul "La bunici", pentru îngrijirea şi educaţia timpurie a copiilor de până în trei ani. "Prin acest centru, încercăm să avem grijă de copiii ale căror mame vor să meargă la serviciu. Şi aici avem multe cereri, mai ales că oferta de creşe este foarte limitată", a spus primarul general Sorin Oprescu, la inaugurarea celor două unităţi.

Centrul "La bunici" poate găzdui 20 de copii, în intervalul 7.00-18.00 (15 locuri) sau 7.00-12.00 (cinci locuri).

"La bunici" este al cincilea centru pentru copiii de până la trei ani deschis în cadrul proiectului "Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine". Acesta este un program cofinanţat din fonduri europene, în cadrul Fondului Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Bernard Brunhes International.

Cea mai parte a fostului spital Caritas a fost retrocedată proprietarilor de drept, în urma procesului de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

     

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici