- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.12.2015, 20:38)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primăria Capitalei: Bucureştiul pierde finanţare de peste 132 milioane lei pentru proiecte precum Arcul de Triumf
Capitala pierde finanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat de peste 132 milioane de lei din cauză că proiecte precum pasajul rutier de la Piaţa Sudului, construirea ambulatoriului de la Spitalul Foişor sau consolidarea Arcului de Triumf nu sunt gata la timp.
Urmărește
2609 afișări
Primăria Capitalei: Bucureştiul pierde finanţare de peste 132 milioane lei pentru proiecte precum Arcul de Triumf (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) informează că Bucureştiul pierde finanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 124.183.654 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR), precum şi alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizaţi din fonduri europene, şi care vor fi plătiţi din bugetul Primăriei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare până la data de 30 iunie 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administraţii.Va trebui să ducem proiectele la bun sfârşit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi", arată, în comunicatul de vineri, primarul general interimar, Răzvan Sava.
PMB precizează că finanţarea de peste 124 de milioane de lei, care nu mai poate fi decontată din fonduri europene şi de la bugetul de stat, reprezenta cofinanţarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piaţa Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, precum şi pentru lucrările de construire a ambulatoriului la Spitalul Foişor.
Alte trei proiecte - consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" şi proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" - a căror lucrări sunt aproape finalizate - pierd finanţare în valoare totală de aproximativ opt milioane de lei.
Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut finanţare europeană pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: consolidare, restaurare şi conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" şi Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor de la spitalele "Victor Gomoiu" şi "Foişor", amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, precum şi modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului.
Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313.490.033 lei, din care 191.066.216 lei reprezenta finanţare nerambursabilă din fonduri europene şi contribuţie de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015, se arată în comunicatul PMB.
Primarul general Răzvan Sava a solicitat responsabililor din Primăria Capitalei o analiză a stadiului acestor proiecte şi din raportul prezentat rezultă că doar două proiecte din cele opt, respectiv Casa Cesianu (proiect în valoare de 8.585.807 lei) şi Muzeul Nicoale Minovici (proiect în valoare totală de 14.995.314 lei) sunt finalizate la termen.
De asemenea, lucrările la ambulatoriul de la Spitalul "Victor Gomoiu" - proiect în valoare de 10.521.149 lei - sunt finalizate integral, însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanţare, informarea şi publicitatea proiectului, auditul de proiect şi managementul proiectului.
"Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri în valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene", se mai arată în comunicat.
La Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" - proiect în valoare de 11.105.896 de lei - lucrările au fost finalizate în proporţie de 80 la sută, urmând să fie achitată o diferenţă de 4.442.358 de lei de la bugetul local al Primăriei Capitalei.
Consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf - proiect în valoare de 30.461.626 de lei - este tot în stadiu avansat al lucrărilor, fiind finalizat în proporţie de 86 la sută.
"Pentru acest proiect au fost deja utilizaţi 17.733.716,70 lei, până în luna august 2015, alte lucrări în valoare de 3.770.508,43 urmând să fie decontate până la sfârşitul anului 2015. Pentru acest obiectiv, contribuţia din fonduri europene şi bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381,43 lei. Din această sumă, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferenţa, în valoare de 3.153.133,41 lei urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti", se mai arată în comunicat.
PMB informează că edilul general interimar va solicita Consiliului General al Municipiului Bucureşti prelungirea acestor proiecte până la data de 30 iunie 2016 şi acordul legislativului oraşului pentru finanţarea, de la bugetul local, a sumelor necesare finalizării proiectelor.
"Dacă CGMB nu va fi de acord cu prelungirea şi finanţarea de la bugetul local a acestor proiecte, Bucureştiul va trebui să restituie şi banii europeni utilizaţi deja pentru cele trei obiective. Cele mai grave probleme sunt înregistrate la proiectele Piaţa Sudului, circuitul turistic Floreasca - Tei şi ambulatoriul de la spitalul «Foişor», potrivit raportului prezentat primarului general de către responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finanţare europeană", informează PMB.
Potrivit sursei citate, la Piaţa Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA), iar din 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii.
"Bucureştiul pierde astfel o finanţare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor. O situaţie la fel de gravă se înregistrează şi în cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finanţare europeană în valoare totală de 23.519.736, 61 lei. Valoarea estimată a proiectului este de 88.355.487,98 lei. La Spitalul Foişor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finanţarea europeană în valoare de 16.769.381,72 lei se pierde integral. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei", se mai arată în comunicatul PMB.
Instituţia precizează că valoarea totală a fondurilor europene şi de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte este de 124.183.654 lei.
Potrivit raportului făcut de cei care au gestionat proiectele cu finanţare europeană, cauzele care au dus la această situaţie gravă ar fi eroarea de proiectare. Astfel, la Piaţa Sudului, precum şi în cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a ţinut cont de planul de reţele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul "Foişor" s-au înregistrat neconcordanţe şi erori în proiectul tehnic, situaţie care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe