Primăria Capitalei: Instanţa trebuie să clarifice punerea în executare a deciziei privind demolarea Cathedral Plaza

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au arătat, joi, că a fost nevoie de două cereri în instanţă pentru clarificarea modalităţii de punere în executare a deciziei de demolare a Cathedral Plaza, având în vedere că imobilul este construit şi pe proprietate privată, litigiul nefiind soluţionat definitiv.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei: Instanţa trebuie să clarifice punerea în executare a deciziei privind demolarea Cathedral Plaza

PMB: Instanţa trebuie să clarifice punerea în executare a deciziei privind demolarea Cathedral Plaza

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat, joi, cele două cereri introduse de municipalitate au fost formulate pentru clarificarea de către instanţă a modalităţii de punere în executare a Sentinţei Tribunalului Dâmboviţa nr. 2520/2012, având în vedere că imobilul Cathedral Plaza este construit şi pe proprietate privată, nu doar pe domeniul privat al Municipiului Bucureşti.

"Subliniem că Primarul General a emis Dispoziţia nr. 1024/25.09.2013, emisă în executarea sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, prin care s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, precum şi pentru estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate", au precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Totodată, prin acelaşi act administrativ, în vederea desfiinţării construcţiei Cathedral Plaza, s-a stabilit demararea procedurilor prevăzute de Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare. Expertizele sunt, în prezent, în faza de elaborare, colectivul de lucru fiind format din profesori universitari şi experţi ai instituţiilor de profil, a mai arătat municipalitatea.

În ceea ce priveşte contractele de concesiune încheiate între municipalitate şi Millennium Building Development, a fost solicitată instanţei pronunţarea unei hotărâri cu privire la valabilitatea acestora.

"Litigiul este pe rol, urmând ca instanţa să tranşeze aceste aspecte. În acest moment, municipalitatea încasează taxa de concesiune pe terenurile in discuţie", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii municipalităţii au precizat că, în ceea ce priveşte casa de avocatură care reprezintă Primăria Capitalei în litigiile privind Cahedral Plaza, "aceasta este una dintre casele cu care PMB are încheiate contracte de consultanţă şi reprezentare de mai mult timp" şi nu se poate vorbi de o dublă reprezentare, având în vedere faptul că aceasta nu a reprezentat în aceeaşi cauză părţi adverse.

În ceea ce priveşte costurile necesare demolării, municipalitatea spune că acestea se vor recupera de la persoanele responsabile, conform articolului 32 din Legea 50/1991.

Reprezentanţii municipalităţii au mai arătat că tot pe rolul instantelor judecatoreşti se află înregistrată cererea prin care Millennium Building Developement solicită, în contradictoriu cu Primăria Capitalei, intrarea în legalitate prin emiterea unei noi autorizaţii de construire.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti au arătat joi că Tribunalul Bucureşti a respins, la sfărşitul lunii ianuarie, două cereri formulate de municipalitate, una de suspendare şi alta de anulare a sentinţei prin care a fost dispusă desfiinţarea clădirii Cathedral Plaza.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti (ARCB), casa de avocatură care a reprezentat firma Millennium Building Development "timp de mai mulţi ani" îl reprezintă acum pe primarul general, "în încercarea de a salva clădirea ilegală". Forma cererilor acestei case de avocatură în favoarea Primăriei Generale este "evident asemănătoare" cu cele făcute anterior pentru proprietarul Cathedral Plaza, a precizat ARCB.

Reprezentanţii arhiepiscopiei mai arată că, în ceea ce priveşte suma necesară desfiinţării, conform unor estimări independente, "acestea nu ajung nici la o treime din cifrele vehiculate de Primarul General însă, oricare ar fi acestea, într-un stat de drept, ele sunt mult mai mici decât costurile de a apăra ilegalităţile comise şi rezultatul fraudulos al acestora".

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie 2013, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 octombrie 2013, Primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.

În 17 octombrie, însă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că instanţa nu a precizat cine trebuie să suporte costurile demolării Cathedral Plaza, care se ridică la 17-18 milioane de euro, iar clădirea nu va fi demolată până la sfârşitul anului, pentru că banii nu sunt cuprinşi în buget.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici