Primăria Capitalei vrea să dea până la 20 milioane de euro pentru lucrările de infrastructură din Piaţa Sudului. Ce modificări se vor face

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) vrea să contracteze lucrările pentru execuţia proiectului "Modernizare infrastructură rutieră Piaţa Sudului", valoarea estimată a acestora fiind cuprinsă între 18 şi 20 milioane de euro.

Urmărește
743 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei vrea să dea până la 20 milioane de euro pentru lucrările de infrastructură din Piaţa Sudului. Ce modificări se vor face

Primăria Capitalei vrea să dea până la 20 milioane de euro pentru lucrările de infrastructură din Piaţa Sudului. Ce modificări se vor face (Imagine: Mihai Burlacu/Arhiva Mediafax Foto)

Conform anunţului de participare la licitaţie publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro, lucrările pentru execuţia proiectului "Modernizare infrastructură rutieră Piaţa Sudului" nu vor cuprinde şi montajul escalatoarelor şi al lifturilor.

În anunţ se mai arată că obiectivul general al proiectului este fluidizarea traficul in intersecţia dintre Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei şi strada Niţu Vasile.

Astfel, se vor realiza un pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti - strada Niţu Vasile, pasaje pietonale în intersecţie pe direcţia străzii Niţu Vasile - Calea Văcăreşti pe de o parte şi pe alta a pasajului rutier propus, legătura pietonală prin pasajul subteran între staţia de metrou "Piaţa Sudului" şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe Şoseaua Olteniţei, şi un pasaj rutier subteran la capătul dinspre strada Niţu Vasile.

De asemenea, vor fi realizate lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia dintre Calea Văcăresti, Şoseaua Olteniţei şi strada Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea localelor adiacente rampelor pasajului rutier, cu câte două benzi pe sens, atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe strada Niţu Vasile.

Valoarea estimată a lucrărilor fără TVA este cuprinsă între 83.053.056,21 de lei şi 89.796.413,22 lei, fondurile urmând să fie obţinute din fonduri europene şi bugetul municipalităţii.

Termenul pentru finalizare este de 18 luni de la data atribuirii contractului.

Contractul se înscrie într-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale".

Potrivit aceluiaşi anunţ, operatorul economic care va dori să participe la licitaţie trebuie să facă dovada disponibilităţilor băneşti a unor "resurse reale negrevate de datorii sau a unor linii de credit confirmate de bănci ori alte mijloace financiare", suficiente pentru a realiza cash-flow-ul de execuţie a lucrării, în sumă de minimum 55.368.704,16 lei pentru o perioada de 12 luni.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5 iulie 2013, ora 16.00, ofertele urmând a fi deschise în 8 iulie 2013, ora 18.00, în SEAP.

La sfârşitul lunii octombrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig, au semnat contractul pentru finanţarea pasajului rutier Piaţa Sudului, pasajul subteran fiind cel mai mare proiect din Bucureşti realizat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.

Municipalitatea preciza atunci că lucrarea va închide principalul inel de circulaţie din Capitală, iar în zonă timpul de aşteptare în trafic se va reduce cu 74,2 la sută.

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se va realiza pe direcţia Calea Văcăreşti - strada Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, dintre care rampa spre Văcăreşti va avea 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile - 160 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de cinci metri.

De asemenea, vor fi construite patru pasaje pietonale subterane care vor traversa intersecţia Piaţa Sudului. La suprafaţă, în intersecţia Calea Văcăreşti - Şoseaua Olteniţei - strada Niţu Vasile va fi amenajat un sens giratoriu cu patru benzi de circulaţie şi vor fi refăcute liniile de tramvai şi troleibuz, zonele pietonale şi spaţiile verzi.

Proiectul presupune ocuparea unei suprafeţe de 36.951 de metri pătraţi prin efectuarea lucrărilor, dintre care vor fi refăcute suprafeţe de 11.000 de metri pătraţi de carosabil, peste 5.800 de metri pătraţi de trotuare şi 2.700 de metri pătraţi de spaţiu verde. Totodată, vor fi create 100 de locuri de muncă în faza de execuţie.

Directorul general al Direcţiei Infrastructură şi Servicii Publice din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, spunea că prin construcţia pasajelor pietonale subterane, în paralel cu cele pentru vehicule, cel puţin 50 la sută din trecătorii din zonă vor traversa în intersecţia Piaţa Sudului fără să meargă pe şosea, astfel că vor fi şi desfiinţate unele treceri de pietoni, contribuind la fluidizarea traficului.

Pe de altă parte, pe parcursul efectuării lucrărilor, traficul va fi oprit, însă numai pe timpul nopţii şi pe perioade foarte scurte, asigurându-se cel puţin o bandă pe sens pe direcţiile principale, a precizat Dumitru.

Reţelele utilitare trebuie dezafectate şi relocate înaintea începerii lucrărilor de construcţie, mai spunea Mădălin Dumitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici