- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primăria Cernavodă nu este de acord cu desfiinţarea spitalului din localitate
Primăria Cernavodă nu este de acord cu propunerea Ministerului Sănătăţii ca spitalul din localitate să fie transformat într-un cămin de bătrâni şi susţine că unitatea deserveşte peste 30.000 de persoane din oraş şi din localităţile învecinate şi că în zonă există deja un cămin de bătrâni.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Cernavodă, în oraş nu mai este nevoie de încă un cămin de bătrâni deoarece cel existent nu este ocupat nici la jumătate din capacitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Aşa cum arată mai multe acte guvernamentale apărute în ultima perioadă, spitalul din Cernavodă se află pe lista unităţilor sanitare care trebuie desfiinţate. Ultima propunere a Guvernului este ca acesta să se transforme într-un cămin pentru persoane vârstnice. Oraşul Cernavodă nu este interesat de un asemenea proiect deoarece în oraş funcţionează deja o instituţie similară încă din anul 2005. Căminul este un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 55 de locuri şi în prezent aici sunt găzduite doar 22 de persoane", se arată în comunicatul de presă al Primăriei Cernavodă.
Spitalul Orăşenesc Cernavodă deserveşte atât populaţia din localitate, cât şi pe cea din zonele limitrofe, pe o distanţă de 45 de kilometri, fiind vorba de o populaţie de peste 30.000 de locuitori din Cernavodă şi satele Dunăreni, Florii, Aliman, Vlahi, Rasova, Cochirleni, Seimenii Mici, Seimenii Mari, Dunărea.
Unitatea medicală este una dotată cu aparatură medicală performantă în care funcţionează compartimentele de Medicină internă, Obstetrică-ginecologie, Neonatologie, Pediatrie, Chirurgie generala, ATI. De asemenea, în spital mai funcţionează un ambulatoriu integrat cu 12 cabinete de specialitate, spitalizare de zi, bloc operator, laborator de analize medicale, laborator radiologie şi imagistică medicală, serviciul de anatomie patologică, compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale, dispensar TBC, farmacie.
În anul 2010, la Spitalul Orăşenesc Cernavodă au fost spitalizate aproximativ 5.000 de persoane. Numărul consultaţiilor în urgenţă a fost de 11.000, iar pacienţii spitalizaţi pentru o zi au fost 9.500.
"În ultimii doi ani, În urma solicitărilor cetăţenilor din Cernavodă, s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medicale specializate în oraş astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Medgidia sau la Constanţa. Ne întrebăm ce se va întâmpla cu toate aceste dotări şi îmbunătăţiri dacă spitalul se va închide? Unde se vor duce toţi pacienţii care în prezent apelează la serviciile acestui spital?", precizează comunicatul Primăriei Cernavodă.
În document se mai aminteşte că primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a avut numeroase discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa şi ai Ministerului Sănătăţii pentru a-i convinge ca unitatea sanitară să nu fie desfiinţată. În sprijinirea acestui demers s-a alăturat şi conducerea Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă.
"Încă de anul trecut, primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a început demersurile pentru ca această unitate sanitară să nu fie desfiinţată. Domnia sa a avut întrevederi cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanta, cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, cu reprezentanţi din conducerea Ministerului Sănătăţii. În demersurile făcute se alătură şi Centrala Nucleară de la Cernavodă care susţine necesitatea funcţionării în continuare a Spitalului Cernavodă, acesta deservind şi anumite proceduri legate de situaţiile de urgenţă. Mai mult decât atât, spitalul este prevăzut cu spaţii pentru decontaminarea personalului Centralei şi populaţiei în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică", se mai arată în comunicatul Primăriei Cernavodă.
Ministerul Sănătăţii a propus ca Spitalul Orăşenesc Cernavodă să fie desfiinţat, iar clădirea în care funcţionează să devină cămin de bătrâni.
Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.
Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, între acestea din urmă fiind şi Spitalul din Cernavodă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: CCR decide renumărarea voturilor
-
Ciolacu, despre interzicerea TikTok: Eu nu voi fi de acord cu un astfel de demers niciodată
-
CNSAS: Un candidat pentru Senat din partea SOS, identificat că a colaborat cu Securitatea
-
Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO