Primăria Cluj ar putea fi dată în judecată din cauza montării unui aparat de citire a amprentelor

Sindicatul angajaţilor din Primăria Cluj-Napoca ar putea da în judecată instituţia după ce şefii acesteia au decis montarea unui aparat de pontaj cu scanare digitală a amprentelor, pe care sindicaliştii nu-l vor, însă primarul susţine că este nevoie de el pentru a verifica programul angajaţilor.

Urmărește
37 afișări

Liderul sindicatului "Civitas”, al angajaţilor din Primăria Cluj-Napoca, Valer Suciu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că sistemul a fost implementat fără consultarea sindicatului şi că a cerut primarului Sorin Apostu desfiinţarea acestuia.

"Aparatul de scanare digitală a amprentei, prin care se doreşte evidenţierea la serviciu a salariaţilor Primăriei, trebuia amplasat cu acordul sindicatului. Noi nu am fost de acord, iar cu toate acestea primarul Sorin Apostu şi-a asumat răspunderea şi a dispus amplasarea acestuia de la 1 iunie. Nu am fost de acord cu acest aparat, pentru că nu s-au respectat etapele legale de amplasare. Am cerut primarului printr-o adresă, care se constituie într-o acţiune preliminară de a deschide o acţiune în instanţă, să desfiinţeze aparatul sau să respecte etapele legale. Dacă la începutul lunii iulie situaţia nu se rezolvă, vom acţiona în instanţă dispoziţia primarului de montare a aparatului", a spus Valer Suciu.

Potrivit acestuia, amprenta digitală face parte din categoria datelor personale "şi nu trebuie să fie la îndemâna oricui, ci trebuie să se ştie cine răspunde şi ce face cu aceste amprente”.

"Trebuia notificată fiecare persoană dacă este de acord sau nu cu acest procedeu de citire digitală a amprentei şi era necesar un aviz de la autoritatea naţională care se ocupă de prelucrarea datelor personale”, a afirmat liderul sindicatului "Civitas".

Suciu a adăugat că angajaţii Primăriei care nu doresc să folosească aparatul de pontaj la sosirea şi la plecarea din instituţie trebuie să semneze condica de prezenţă.

Primarul Sorin Apostu a declarat că a fost nevoit să introducă un astfel de sistem de pontaj prin citirea amprentei digitale a angajaţilor pentru că unii funcţionari îşi dădeau cartele de pontaj altor colegi şi fie nu veneau la timp la Primărie, fie plecau mai repede.

"Angajaţii oneşti erau deranjaţi de colegii lor care îşi dădeau cartela de pontaj unul altuia. Amprenta nu poate fi dată. Este o hotărâre pe care am luat-o împreună cu cei de la resurse umane. Sistemul este unul modern, iar soft-ul a fost creat în totalitate de către informaticienii noştri. Aparatele sunt în perioadă de probă, încă nu le-am plătit. Am constatat după implementarea noului sistem că toţi angajaţii sunt la serviciu la ora la care trebuie să fie şi pleacă în conformitate cu programul”, a declarat Apostu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici