Primăria Cluj, obligată să plătească o amendă de 8.000 de lei după ce a fost acuzată de discriminare
Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, printr-o decizie pronunţată marţi, recursul declarat de Primăria Cluj-Napoca împotriva unei sentinţe din februarie 2012 a Curţii de Apel Cluj şi a dat astfel câştig de cauză CNCD în procesul în care era contestată o hotărâre a Consiliului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mai exact, hotărârea CNCD din 15 noiembrie 2011 stabilea că „evacuarea comunităţii de romi, dar şi condiţiile relocării în apropierea gropii de gunoi şi a staţiei de deşeuri chimice ale oraşului Cluj-Napoca” reprezintă o discriminare. Atunci, ca urmare a constatării contravenţiei, CNCD a dispus amendarea municipalităţii cu suma totală de 8.000 de lei, se arată în documentul citat.
Decizia instanţei supreme este definitivă.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a spus că nu comentează decizia instanţei deoarece soluţia ICCJ nu a ajuns încă la Primărie.
În noiembrie 2011, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat cu 8.000 de lei Primăria Cluj-Napoca pentru mutarea unor familii de romi de pe o stradă din oraş la groapa de gunoi de la Pata Rât.
Atunci, într-un dosar în care Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (GLOC) a reclamat autoritatea publică locală a municipiului Cluj-Napoca, prin primar, Colegiul Director al CNCD a constatat, cu unanimitate de voturi, că mutarea romilor de pe strada Coastei din municipiu la groapa de gunoi din Pata Rât reprezintă discriminare. CNCD a dispus amendarea primăriei cu 8.000 de lei şi i-a recomandat soluţionarea situaţiei romilor mutaţi în Pata Rât.
Municipalitatea clujeană a contestat amenda în instanţă, iar Curtea de Apel Cluj a respins cererea Primăriei. Ca urmare, recursul a fost judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice a fost înfiinţat la Cluj-Napoca în contextul în care peste 70 de familii de romi din municipiu care locuiau pe strada Coastei au fost mutate, în luna decembrie 2010, în apropierea gropii de gunoi a oraşului, de la Pata Rât.
GLOC a coalizat reprezentanţii familiilor din Pata Rât şi activişti din sfera civică, universitari şi artişti din România şi din străinătate şi a organizat, la un moment dat, o acţiune de protest în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, faţă de mutarea acestor familii de romi.