Primăria Craiova se constituie parte civilă în dosarul Water Park, cerând 500.000 euro

Consilierii locali craioveni au aprobat, joi, ca Primăria Craiova să se constituie parte civilă în "dosarul Water Park", în care materiale de 2,3 milioane de lei ar fi fost trecute în facturile constructorului, dar nu au fost folosite niciodată.

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Primăria Craiova se constituie parte civilă în dosarul Water Park, cerând 500.000 euro

Primăria Craiova se constituie parte civilă în dosarul Water Park, cerând 500.000 euro (Imagine Thomas Dinca / Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie a înştiinţat municipalitatea craioveană că se poate constitui ca parte civilă în dosar, iar în şedinţa de joi consilierii locali au aprobat o hotărâre în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Primarul municipiului Craiova, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale(…), formulează prezenta cerere de constituire ca parte civilă împotriva inculpaţilor Luis Giulherme Gomes de Almeida, Romanescu Cezar Răzvan, Romanescu Marius Florin, Florescu Viorel pentru ca aceştia să fie obligaţi, în solidar, să ne plătească suma de 2.236.716,21 lei estimată provizoriu conform adresei Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova, înregistrată la Primăria Muncipiului Craiova (...) reprezentând prejudiciul pe care inculpaţii l-au cauzat municipiului Craiova prin săvârşirea infracţiunilor ce fac obiectul dosarului penal nr. 54/P/2014“, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali.

În noiembrie 2014 mai multe percheziţii au avut loc la Primăria Craiova şi la câteva firme, surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) declarând atunci, pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile aduse celor vizaţi sunt de spălare de bani, luare şi dare de mită, în legătură cu proiectul Water Park Craiova.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie, ar fi întregistrat situaţii de plată nereale pentru a primi rambursări de fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul execuţiei proiectului "Craiova Water Park - Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova".

În documentele citate se arăta că, în momentul în care s-au cerut banii pentru lucrările realizate în perioada iulie - decembrie 2013, în cadrul Obiectivului numărul 3 al proiectului - "Bazine Acoperite", la comanda lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate sau lucrări care nu au fost executate de fapt niciodată, valoarea facturată a acestora ridicându-se la aproximativ 2.350.000 de lei.

Anchetatorii susţineau că, în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, dirigintele de şantier, Cezar-Răzvan Romanescu, i-ar fi impus lui Luis Guilherme Gomes de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuţie, acordarea unui "comision" de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată. Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil întrucât firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier, SC Project THC SRL, era administrată de Romanescu.

În septembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida i-ar fi dat 20.000 de lei lui Romanescu, pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situaţia de plată aferentă lunii iulie. Tot atunci, suma de 1.500 de lei ar fi ajuns la tatăl lui Romanescu, Marius Florin Romanescu, angajat la firma fiului său, care se ocupa de verificarea în teren a conformităţii lucrărilor efectuate şi solicitate la decontare. Procurorii susţineau că la fel s-ar fi întâmplat şi în octombrie 2013.

Complexul de agrement acvatic este construit în Parcul Tineretului, aproape de cartierul Faţa Luncii şi se întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi.

Complexul de agrement ar urma să includă o zonă acoperită şi o alta neacoperită, cu jocuri de apă, tobogane, piscină pentru copii, terenuri de sport, bazin pentru adulţi, saună.

Proiectul este realizat cu finanţare europeană, iar lucrările sunt executate de o asociere de trei firme - Delta ACM, Polystart şi UTI, care au câştigat licitaţia lansată de Primăria Craiova.

Construcţia efectivă a început în 2013, lucrările fiind întârziate de unele erori de proiectare, dar şi de ancheta DNA.

Parcul acvatic ar urma să fie inaugurat în luna iunie.

Potrivit site-ului Primăriei Craiova, valoarea totală a proiectului este de 86.066.199,35 lei, din care 41.192.584,21 lei cofinanţare de la bugetul local, 30.320.010,23 lei este contribuţia Uniunii Europene şi 14.553.604,91 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici