Primăria Sectorului 2: Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare/ ISU: Bamboo nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Localul, amendat de 5 ori în doi ani

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2, pe raza căreia se afla clubul Bamboo, au declarat pentru MEDIAFAX că acesta nu avea autorizaţie de funcţionare, fiind amendaţi anul trecut. Clubul a ars în întregime, 38 de persoane fiind duse la spital. 11 victime au rămas internate.

Urmărește
7604 afișări
Imaginea articolului Primăria Sectorului 2: Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare/ ISU: Bamboo nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Localul, amendat de 5 ori în doi ani

"Clubul a avut o autorizare de construire pentru extinderea clubului, emisă în anul 2012, dar nu s-a făcut nici până în prezent recepţia lucrării. Clubul nu avea autorizaţie de funcţionare, iar anul trecut au fost amendaţi, urmând ca şi anul acesta să fie amendaţi fiindcă funcţionau fără autorizaţie", a declarat pentru MEDIAFAX Anatol Albu, purtător de cuvând al Primăriei Sectorului 2.

Pe de altă parte, avocatul clubului susţine că au fost respectate toate obligaţiile legale.

"Până la acest moment nu au fost date declaraţii, vor merge la poliţie, vor da declaraţii (n.r. patronii clubului). Sunt lucrări care au fost făcute anul trecut, clubul a fost redeschis anul trecut. Urmează să avem un raport al pompierilor să vedem de la ce a izbucnit. Acest club a respectat toate obligaţiile legale privind căile de acces şi evacuare. A fost respectat planul de evacuare, nu au fost situaţii nefericite în care să nu fie evacuaţi", a declarat Dumitru Badragan, avocatul clubului Bamboo.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) anunţă că Bamboo nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, clubul fiind amendat de cinci ori în ultimii doi ani. Primăria Sectorului 2 susţine că localul nu avea autorizaţie de funcţionare. Avocatul clubului spune localul funcţiona legal.

"ISU BIF a eliberat în anul 2009 avizul de securitate la incendiu, în baza solicitării administratorilor clubul bucureştean la care în această dimineaţă a izbucnit un incendiu. Până la acest moment, instituţiei noastre nu i s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obţinerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017. Pentru verificarea regulilor de apărare împotriva incendiilor şi asigurarea climatului de securitate pentru ocupanţi, inspectorii de prevenire au derulat controale periodice şi au aplicat sancţiuni pentru neregulile identificare, după cum urmează: 25 mai 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 5.500 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; 13-20 noiembrie 2015 - au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 15.000 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; noiembrie 2016 - a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare. Potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017", transmite Inspectorarul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov.

Deficienţele constatate de ISU nu au putut determina suspendarea activităţii conform HG 915.

Clubul nu avea nici autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 2.

"Nu avea autorizaţia de funcţionare clubul. Ar fi urmat să aibă autorizaţia când avea toate actele în regulă. Anul trecut, în baza legii 12 s-a dat o amendă, prin iunie. După care s-a schimbat lega în iulie şi a apărut ordonanţa 99. Dar, pentru că se dăduse deja pe legea 12, cei de la control spun că nu au mai putut să dea o a doua amendă pe acelaşi lucru. Acum, în 2017, ar fi urmat să primească din nou amendă, să le suspendăm activitatea, pentru că pe legea nouă putem să le suspendăm activitatea. Pe legea veche nu se putea suspenda activitatea. În acelaşi an nu poţi să dai sancţiune pe acelaşi lucru. Ar fi urmat să meargă în control în luna ianuarie, nu au ajuns încă la ei. Începuseră cu cei care au autorizaţie să vadă dacă sunt în regulă. Problema este că în baza ordonanţei 99 dai o amendă între 2.000 şi 4.000 lei şi suspenzi activitatea după care a doua zi poţi să dai dublă amenda şi să confişti veniturile. Numai că primăria nu e abilitată să confişte veniturile. Trebuie să meargă ANAF . Vreau să facem modificare de consiliu local pentru a putea şi noi să punem sigiliiu, pentru că astăzi nu putem face asta. ISU ar fi putut să pună sigiliu dacă ar fi considerat că acel local nu e în regulă. Nu aveau aviz ISU, aveau doar un plan de evacuare avizat de ISU. Nu aveau toate actele. Piesa importantă lipsă pentru care nu puteau primi autorizaţia de funcţionare este lipsa recepţiei la autorizaţia de construire. O autorizaţie din 2012 la care nu s-a făcut recepţia", a declarat pentru MEDIAFAX viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Pe de altă parte, avocatul Bamboo susţine că localul funcţiona legal.

"Am solicitat clientului să prezinte către organele de cercetare toate avizele, toate autorizaţiile pe care le are, toată documentaţia depusă în ceea ce priveşte ISU. Din păcate, majoritatea actelor au ars în incendiu, dar vedem în mapele, documentele folosite de-a lungul timpului pentru autorizat şi prezentăm duplicate organelor de cercetare. Eu ştiu că existau documente şi tocmai de aceea am cerut clientului să le prezinte. Existau documentele în ceea ce priveşte funcţionarea legală a clubului", a declarat pentru MEDIAFAX Dumitru Badragan, avocatul Bamboo.

42 de persoane au ajuns la unităţile medicale din Capitală în urma incendiului din clubul Bamboo, izbucnit la sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 3.00. Dintre acestea, 11 au rămas internate, cele mai multe fiind la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Acolo au mers şi Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, şi Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

"Prognoza medicilor este satisfăcătoare. Au fost dislocate suficiente forţe pentru intervenţie, au acţionat conform planului roşu pe care l-am activat imediat. În mod sigur va trebui să ne aplecăm cu seriozitate asupra acestui aspect (n.r autorizaţii de funcţionare) pentru că avem o hotărâre de guvern care instituie un termen, iunie 2017, până când îşi pot obţine autorizaţia. Prioritatea pentru noi a fost să salvăm vieţi. Până în acest moment nu am găsit nicio persoană decedată. Se vor face analize serioase şi asupra prevederilor legale. S-a constatat că ISU s-a dus şi a făcut periodic multe controale şi după Colectiv s-au dat amenzi, s-au făcut verificpri. Există o prevedere care spune că funcţionează pe propria răspundere. S-a întocmit dosar penal", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici