Primăria Timişoara cere aleşilor să nu accepte comasarea Spitalului "Victor Babeş" cu cel Municipal

Conducerea Primăriei Timişoara cere consilierilor locali să respingă măsura de comasare a Spitalului "Victor Babeş" cu cel Municipal, considerând că bolile infecţioase, de care se ocupă prima unitate medicală, trebuie tratate separat.

Urmărește
8 afișări

Potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Local publicat pe site-ul Primăriei Timişoara, conducerea municipalităţii propune consilierilor municipali să nu fie de acord cu comasarea Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" cu Spitalul Municipal din Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În referatul care însoţeşte proiectul de HCL, semnat de viceprimarul Adrian Orza şi aprobat de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, se afirmă că Spitalul de Boli Infecţioase "Dr.Victor Babeş" face parte din "reţeaua naţională de control şi supraveghere, precum şi de tratament a bolilor infecţioase prioritare cu potenţial epidemic major (HIV/SIDA, tuberculoză, gripă, hepatite virale)”

De asemenea, conducerea Primăriei Timişoara afirmă că Spitalul "Victor Babeş” este centru regional de luptă anti-SIDA, asigurând monitorizarea pacienţilor cu infecţie HIV atât din judeţul Timiş, cât şi din judeţele limitrofe (Arad, Hunedoara, Caraş-Severin), având în derulare trei programe pentru pacienţii cu HIV/SIDA, tuberculoză şi hipertensiune pulmonară.

Conform sursei citate, împotriva comasării celor două unităţi sanitare s-a pronunţat şi Consiliul de Administraţie al Spitalului "Victor Babeş".

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, viceprimarul Timişoarei Adrian Orza a afirmat că decizia de respingere a comasării celor două spitale a venit în urma consultării cu "specialişti" care au afirmat că Spitalul de Boli Infecţioase din municipiu ar trebui să rămână "entitate separată" deoarece Spitalul Municipal are "un alt gen de activitate".

"Am purtat mai multe discuţii cu directorul Spitalului de Boli Infecţioase, domnul Horia Vermeşan şi cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, Ştefan Drăgulescu, şi toţi am fost de acord că spitalele de boli infecţioase ar trebui să rămână sub coordonarea Ministerului Sănătăţi. Dacă nu se poate, ar trebui să fie măcar entităţi separate. Spitalul Municipal are un alt gen de activiate şi bolile infecţioase trebuie tratate separat. Nu e o decizie administrativă, e o decizie luată împreună cu specialişti", a afirmat Orza.

Pe de altă parte, printr-un referat ce însoţeşte un alt proiect de HCL, conducerea Primăriei Timişoara solicită comasarea Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu” cu Spitalul Municipal.

"Prin comasarea celor două unităţi spitaliceşti s-ar rezolva o mai bună finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Timiş, prin creşterea tarifului pe caz ponderat şi s-ar reduce cheltuielile administrative şi funcţionale realizate inclusiv prin reducerea personalului TESA, care va fi normat după numărul de paturi rezultat prin comasare”, se arată în referatul aprobat de primarul Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Adrian Orza.

Cele două proiecte de HCL vor intra în dezbaterea Consiliului Local Timişoara într-o şedinţă de plen care va avea loc la finele lunii martie.

Ministerul Sănătăţii a început, în luna februarie, un proces de reorganizare a sistemului spitalicesc.

Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

În judeţul Timiş, pentru comasare erau propuse trei unităţi sanitare: Spitalul de Psihiatrie Gătaia, care ar urma să fie comasat cu Spitalul Judeţean Timişoara, în timp ce Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" şi Clinica de Obstetrică şi Ginecologie "Dumitru Popescu" ar fi trebuit să fie comasate cu Spitalul Municipal Timişoara.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici