Prima pagină » Social » Primăria unui municipiu vestic va lua un credit de 400 de milioane lei, după ce bugetul local a pierdut 5 milioane de euro în trei luni

Primăria unui municipiu vestic va lua un credit de 400 de milioane lei, după ce bugetul local a pierdut 5 milioane de euro în trei luni

Primăria Cluj-Napoca va lua un credit în valoare de 400 de milioane de lei pentru finanţarea unor investiţii,măsura având rolul de a compensa pierderile aduse bugetului local în urma deciziilor Guvernului şi care se ridică la 5 milioane de euro pe primele trei luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primăria unui municipiu vestic va lua un credit de 400 de milioane lei, după ce bugetul local a pierdut 5 milioane de euro în trei luni
Vasile Magradean
05 mart. 2019, 18:22, Social

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat accesarea creditului bancar, că este vorba despre o centură de siguranţă financiară pentru a proteja obiectivele de investiţii ale municipalităţii.

”Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă la nivelul municipiului Cluj-Napoca din cauza modificărilor aduse de legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. Suntem nevoiţi să apelăm la un credit, o centură de siguranţă financiară, pentru a ne proteja obiectivele de investiţii, în condiţiile în care anul trecut bugetul local a pierdut 28 de milioane de euro, o treime din bugetul de investiţii al municipiului care este de 90-100 de milioane de euro”, a spus Boc.

Potrivit edilului, în primele trei luni ale acestui an, bugetul local a pierdut cinci milioane de euro faţă de anul trecut.

”Ştim că vom avea 10 milioane de euro cheltuieli suplimentare cu asistenţa socială, care nu erau prevăzute. Demersul de contractare a creditului durează un an-doi, fiind unul de durată, iar dacă nu îl începem astăzi riscăm să ajungem în situaţia de a nu putea acoperi cheltuielile elementare de investiţii”, a mai spus Boc.

Printre obiectivele de investiţii preconizate a fi finanţate din acest credit se numără ansamblul ”Centrul Cultural Transilvania”, care include o sală de concerte şi sediu pentru Filarmonica ”Transilvania”, reabilitarea a două clădiri din centrul istoric, reabilitarea unui pasaj în zona Gării.

Creditul care va fi accesat va avea o maturitate de 30 de ani.