Primarii comunelor Jilava şi Snagov, deferiţi justiţiei de DNA pentru mită de milioane de euro

Primarii comunelor Jilava şi Snagov au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA pentru mită de milioane de euro, în schimbul banilor ei au decis parcelarea unor terenuri, iar sumele au fost consemnate la notariate ca fiind diferite împrumuturi, astel că au fost trimişi în instanţă şi doi notari.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Primarii comunelor Jilava şi Snagov, deferiţi justiţiei de DNA pentru mită de milioane de euro

Primarii comunelor Jilava şi Snagov, deferiţi justiţiei de DNA pentru mită de milioane de euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Mladin - primar al comunei Jilava, pentru luare de mită, fals intelectual în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi a lui Apostol Muşat - primarul comunei Snagov - pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

În aceeaşi cauză au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Gheorghe Roman - vicepreşedintele Consiliului judeţean Ilfov, pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie; Ovidiu Szasz - finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mită, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie; Ion Scaeţeanu - persoană din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, tentativă la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Roxana Curpene - notar public - va fi judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii, Eugenia - notar public - pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărarea de influenţă, Octavian Valentin Lungu - administrator de societăţi comerciale - pentru complicitate la trafic de influenţă, Marinică Bozdoro - administrator de societăţi comerciale - pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, Florin Văcaru - administrator de societăţi comerciale - pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi Vildan Suliman - administrator de societăţi comerciale - pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, inculpatul Mladin Adrian i-a pretins unui denunţător suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri.

În activitatea infracţională a intervenit şi inculpatul Muşat Apostol care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra primarului Mladin Adrian şi asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb, i-a pretins denunţătorului, atât direct cât şi prin intermediul lui Scaeţeanu Ion, suma de 1.100.000 euro, fiind sprijinit şi de inculpatul Lungu Octavian Valentin.

Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, primarul Muşat Apostol l-a determinat pe inculpatul Scaeţeanu Ion să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu Ion l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunţătorului. Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicită a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită. În cele din urmă însă, Scaeţeanu Ion a încheiat un contract din care rezultă că el l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma de 2.500.000 euro.

În perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Curpene Roxana l-ar fi sprijinit şi ajutat pe Scaeţeanu Ion în toate demersurile făcute în vederea obţinerii sumei de 2.500.000 euro drept mită de la denunţător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul.

Eugenia Cuţaru, notar public, l-a sprijinit şi ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea unor sume mari de bani sub formă de mită.

La rândul său, prin intermediul primarului comunei Snagov Muşat Apostol, inculpatul Roman Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava şi a emite, cât mai urgent, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Pe fondul demersurilor denunţătorului, au intervenit şi inculpaţii Bozdoro Marinică, Văcaru Florin şi Suliman Vildan care i-au pretins acestuia suma de 1.500.000 euro, lăsându-l să creadă că au influenţă asupra primarului Mladin Adrian, astfel încât acesta să acţioneze în conformitate cu pretenţiile denunţătorului.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.
S-au luat măsuri asiguratorii în sensul instituirii unui sechestru asupra unor bunuri imobile ale inculpatului Mladin Adrian, până la concurenţa sumei de 50.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

În 22 decembrie 2011, la cererea procurorilor, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Szasz Ovidiu Mladin Adrian, Muşat Apostol şi Roman Gheorghe pe o perioadă de 29 de zile.

La aceeaşi dată, instanţa de judecată a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea faţă de inculpatele Cuţaru Eugenia şi Curpene Roxana, pe o perioadă de 29 de zile.

În 30 ianuarie 2012, lui Gheorghe Roman i s-a admis cererea de eliberare provizorie sub control judiciar, iar în 10 februarie, s-a admis cererea de eliberare provizorie a lui Ovidiu Szasz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici