- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarii nu vor amenda proprietarii de locuinţe neasiguraţi, urmează an electoral -asociaţie comune
Apropierea alegerilor electorale din 2012 va pune primarii într-o situaţie dificilă în privinţa aplicării amenzilor, de până la 500 lei, pentru proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele până la 15 iulie, a declarat, joi, preşedintele Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici.
"Nu cred că vreun primar din România va aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduce, în condiţiile care aceştia l-au ales, iar 2012 va fi un an electoral", a afirmat Drăghici, prezent la un eveniment organizat de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID).
Pe de altă parte, a spus Drăghici, în cazul producerii unui dintre dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie), primarii nu mai au obligaţia să acorde proprietarilor care nu şi-au asigurat locuinţele niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse acestora.
"Chiar dacă Legea 260/2008 mă obligă să amendez proprietarii locuinţelor neasigurate, personal, ca primar al localităţii Vulcana-Băi, voi aplica într-o primă fază doar avertismente, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, pentru a rămâne într-o relaţie amiabilă cu aceştia", a spus Drăghici, care a adăugat că fiecare primar trebuie să îşi informeze cetăţenii la ce riscuri se expun dacă nu asigură locuinţele.
Potrivit legislaţiei, aplicarea amenzii de către primari se va face în baza listei cu proprietarii neasiguraţi pe care PAID o va întocmi şi transmite autorităţilor locale.
Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite în termen de 3 zile de la data primirii listei scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către debitori.
Drăghici, care deţine conduce primăria Vulcana-Băi din 1990, a spus că prima de asigurare pentru poliţele obligatorii emise de PAID ar trebui încasată de lucrătorii primăriei la începutul anului, odată cu plata impozitelor şi taxelor locale.
"Nu cred că statutul acestora, de funcţionar public, este incompatibil cu activitatea de încasare a primei de asigurare, pentru că este un contract de prestări servicii încheiat între acesta şi asigurător", a spus preşedintele asociaţiei.
Asociaţia Comunelor din România (ACOR) numără peste 2.000 de localităţi cu acest statut, din cele mai mult de 2.800 la nivel naţional. Drăghici este preşedintele ACOR din 2004.
Anul viitor vor avea loc atât alegeri parlamentare cât şi locale.
"La nivelul comunei Vulcana-Băi doar 3% dintre cele peste 800 de locuinţe sunt asigurate. Dacă mă întrebaţi, nici eu nu am încheiat poliţa, cu toate că ştiu că legislaţia mă obligă. În perioada următoare voi remedia această situaţie", a spus Drăghici.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele până la 15 iulie 2011, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de primării cu până la 500 lei. Iniţial, autorităţile au anunţat ca termen limită data de 15 ianuarie 2011.
Pe lângă amendă, proprietarii nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie), de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.
Pe de altă parte, persoanele fizice despăgubite, în condiţiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate în urma producerii unui dezastru natural nu beneficiază de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuinţelor sociale.
Prima de asigurare este diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.
Tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
În 2010, industria asigurărilor generale şi de viaţă a coborât cu 5,7% în 2010, la 8,36 miliarde de lei, reprezentând al doilea an consecutiv de scădere, pe fondul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.
Potrivit datelor PAID, aproape 500.000 de poliţe au fost încheiate până la 16 mai, reprezentând 5,9% din fondul locativ naţional, format din 8,39 milioane de locuinţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO