Primarii vor putea interveni la reabilitarea faţadei unui imobil împotriva voinţei proprietarului
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial duminică, 20 martie)
Primarii vor avea dreptul să intervină pentru reabilitarea faţadelor imobilelor împotriva voinţei proprietarului, costurile fiind acoperite de către autoritatea locală şi recuperate ulterior de la deţinătorul clădirii, a decis Guvernul în şedinţa de duminică.
Proprietarii care acceptă să efectueze lucrări de reabilitare a faţadei vor putea contracta credite acoperite în totalitate de garanţia statului şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani. Aceştia vor beneficia şi de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrări de construcţii şi, dacă există o decizie în acest sens a autorităţii locale, de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de cinci ani consecutivi.
Persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic decât câştigul mediu net lunar pe economie nu vor fi obligate să returneze banii cheltuieţi de primărie pentru reabilitarea faţadei, de aceeaşi prevedere urmând să beneficieze şi proprietarii de clădiri istorice.
Proprietarii vor fi înştiinţaţi de primărie asupra obligaţiei de refacere a faţadei imobilului şi trebuie să răspundă în maximum o lună dacă acceptă să efectueze această lucrare.
În urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligaţi să inventarieze clădirile şi să elaboreze un plan de acţiune, prioritare fiind imobilelele din zonele istorice şi centrale.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a arătat că obligaţia efectuării acestor lucrări nu vizează blocurile de locuinţe, ale căror faţade sunt refăcute prin programul de reabilitare termică, ci clădirile vechi.
Ministrul a afirmat că speră ca noile reguli să poată fi aplicate începând cu acest an.
Agenţia MEDIAFAX a prezentat, în vara anului trecut, un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabilea că proprietarii imobilelor degradate vor fi obligaţi să finanţeze lucrări exterioare, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli, şi vor fi scutiţi temporar de impozit pe clădire dacă execută lucrarea în regie proprie, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amendă până la 10.000 lei sau chiar cu închisoare.
"În contextul manifestării din ce în ce mai violente a fenomenelor meteorologice, urmare schimbărilor climatice mondiale, există un consens al specialiştilor în domeniul construcţiilor şi mediului, cu privire la vulnerabilitatea crescândă a fondului construit existent la factorii de risc naturali şi antropici. Din cauza vechimii fondului construit existent se constată o creştere ingrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea/prăbuşirea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei", este argumentul prezentat în document pentru instituirea acestor obligaţii.
Proiectul a fost refăcut ulterior, stabilindu-se şi că proprietarii de locuinţe vor putea beneficia de credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată pentru finanţarea lucrărilor de refacere a faţadelor.
La finele anului trecut, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat că Ministerul Justiţiei a formulat obiecţii faţă de proiectul de act normativ, în legătură cu dreptul de proprietate, apreciind că există "o înţelegere restrictivă" a conceptului de proprietate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO