Primarul comunei gorjene Slivileşti, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă

Primarul comunei gorjene Slivileşti, Sorin Bucurescu, este urmărit penal, într-un dosar în care este acuzat de mărturie mincinoasă într-un caz care vizează modul în care a fost modernizată o porţiune de drum judeţean din localitatea condusă de Bucurescu.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Primarul comunei gorjene Slivileşti, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă

Primarul comunei gorjene Slivileşti, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă (Imagine: Shutterstock)

Potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, procurorul Doruţa Moga, procurorul de caz a dispus, luni, începerea urmăririi penale faţă de primarul comunei gorjene Slivileşti, Sorin Bucurescu, primarul fiind audiat în cursul zilei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Sorin Bucurescu a venit la Parchet fără a avea un avocat, el menţionând că nu ştie pentru ce a fost citat, la ieşirea de la audieri nefăcând nicio declaraţie.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că dosarul a fost deschis după ce primarul comunei Slivileşti a fost audiat ca martor, pe 16 octombrie, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu şi care vizează modul în care a fost modernizată o porţiune de drum judeţean aflată pe raza localităţii conduse de Sorin Bucurescu.

În dosarul respectiv, un lider sindical din zona Motru, Cristea Fluierătoru, şi alţi doi directori din minerit din aceeaşi zonă sunt judecaţi în stare de arest preventiv, alţi doi directori fiind judecaţi în libertate, toţi fiind acuzaţi că au prejudiciat bugetul cu circa patru milioane de lei prin executarea unor lucrări de proastă calitate la modernizarea drumului în cauză.

Sorin Bucurescu a fost audiat ca martor în dosarul celor cinci inculpaţi, el declarând în faţa instanţei că lucrările nu au fost de calitate, dar că, în opinia sa, vina pentru situaţia respectivă nu o poartă directorii respectivi, ci şefii acestora de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Primarul a spus, pe parcursul audierilor, că proiectul de realizare a drumului a fost prost întocmit încă de la început, iar faptul că lucrările de execuţie au fost supervizate de un diriginte de şantier care nu era independent, ci era angajat al SNL Oltenia au făcut ca acesta să închidă ochii la diferite nereguli.

Pe parcursul audierilor de la Judecătoria Târgu Jiu, din data de 16 octombrie, primarul a răspuns la mai multe întrebări ce i-au fost adresate de judecătorul de caz cu "nu ştiu", "nu-mi amintesc" sau "nu aş putea spune", el precizând că executanţii lucrării de modernizare a drumului nu au discutat cu el amănunte despre investiţia respectivă.

Liderul sindical Cristea Fluerătoru şi foştii directori din cadrul Exploatării Miniere de Cariere Motru (parte a Complexului Energetic Oltenia) Nicolae Giuran şi Sandu Gheorghe Benga au fost arestaţi preventiv în acest dosar încă de la mijlocul lunii august. Ulterior, anchetatorii au cerut mandate de arestare preventivă şi pentru fostul şef al EMC Motru Vasile Creţan, dar şi pentru şeful biroului investiţii de la aceeaşi unitate, Florentin Pătru, aceştia fiind judecaţi însă în libertate.

"În fapt, s-a reţinut că inculpaţii Benga Gheorghe Sandu şi Giuran Nicolae şi-au încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi au avizat în fals situaţii de lucrări, respectiv facturi fiscale, cu ocazia efectuării lucrărilor de modernizare a drumului Ploştina-Ştiucani. Cu privire la inculpatul Fluerătoru Cristea, din probele administrate, s-a stabilit că a întocmit în fals atât procesul-verbal de recepţie lucrări ascunse, precum şi situaţii de lucrări ce reprezentau lucrări neefectuate în realitate, înlesnind şi ajutând cu intenţie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată de către inculpaţii mai sus menţionaţi", a comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în momentul înaintării rechizitoriului către instanţa de judecată.

Rechizitoriul respectiv conţine şi zeci de convorbiri telefonice interceptate între inculpaţi, în discuţiile care îl vizau pe primarul Sorin Bucurescu acesta fiind numit, cel mai adesea, "dobitoc", fostul director Nicolae Giuran fiind înregistrat într-una dintre discuţiile pe care le-a avut cu Cristea Fluerătoru în acest sens.

"Bă, cred c-ai putea să vii, că nu-i ăsta acia, nu veni dobitocu' ăla de primar, numai că ştii ceva? Trimisă după un de-ăsta, un buldoexcavator din ăla să sape să vadă stratu de piatră spartă, auzi. Nesimţiţii ăştia, bă!", a spus Nicolae Giuran în convorbirea telefonică interceptată.

Drumul dintre Slivileşti şi Ploştina a fost modernizat în luna decembrie a anului 2006, finanţarea fiind asigurată de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, ale cărei utilaje distruseseră infrastructura rutieră în zonă. Muncitorii care au turnat atunci asfalt au lucrat inclusiv noaptea, dar după câteva săptămâni drumul a început să fie din nou plin de gropi, situaţia respectivă menţinându-se şi în prezent.

Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au descoperit că firma de construcţii a liderului sindical Cristea Fluerătoru nu a asigurat cantitatea necesară de piatră, infrastructura drumului fiind, practic, inexistentă, ceea ce a şi dus ulterior la degradarea covorului asfaltic, lucrările fiind însă plătite ca şi cum ar fi fost executate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici