Primarul comunei vâlcene Frânceşti, condamnat la trei ani de detenţie pentru mită
Primarul comunei vâlcene Frânceşti, Daniel Nicolaescu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie, a fost condamnat definitiv la trei ani de detenţie, de către instanţa supremă, pentru că a primi 8.000 de dolari pentru atribuirea construirii unui pod peste râul Bistriţa unei anume firme.
În rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie procurorii notau că Nicolaescu a cerut 16.000 de dolari de la o firmă care dorea să primească un contract scos la licitaţie de Consiliul Local al comunei pe care o conducea. Lucrarea pe care firma şi-o dorea era un pod de beton armat executat peste râul Bistriţa, în satul Viişoara, comuna Frânceşti, pe Drumul Judeţean 646.
Nicolaescu, în calitate de primar al comunei şi de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea lucrării, "a pretins de la reprezentanţii unei firme suma de 16.000 de dolari pentru ca acea societate să fie beneficiara contractului de achiziţie publică". Primarul a şi primit jumătate din bani, la 14 iunie 2005, înţelegerea fiind ca diferenţa să o primească după atribuirea contractului.
"Deoarece societatea de la ai cărei reprezentanţi primise mită nu îndeplinea criteriile impuse prin fişa de date a achiziţiei, criterii publicate în anunţul de participare, inculpatul a modificat unilateral acele criterii, cu încălcarea normelor legale ce reglementează procedura achiziţiilor publice, pentru a permite participarea societăţii în cadrul procedurii de achiziţie publică. Ulterior, la finalizarea procedurii, deoarece o altă societate a depus o ofertă mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic, comisia de evaluare a stabilit atribuirea contractului acelei societăţi. Deoarece firma protejată de el nu obţinuse contractul, inculpatul a anulat procedura de licitaţie, încălcând grav normele legale. Mai mult decât atât, inculpatul a comunicat tuturor participanţilor la procedura de achiziţie publică o situaţie nereală, în sensul că licitaţia a fost anulată pe motivul lipsei fondurilor necesare derulării contractului", arătau în rechizitoriu procurorii DNA.
Nicolaescu a fost însă obligat să atribuie lucrarea câştigătorului de drept şi nu firmei de la care luase banii, întrucât firma care a depus cea mai bună ofertă a contestat rezultatul licitaţiei.
"În situaţia în care s-ar fi atribuit contractul firmei reprezentate de persoanele care au dat mită, aceasta ar fi fost avantajată patrimonial cu suma de 1.514.355 de lei (sumă ce nu include TVA), reprezentând diferenţa dintre cele două oferte", spunea DNA.
În 13 mai 2009, Tribunalul Vâlcea l-a condamnat pe Nicolaescu la trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi, obligându-l să restituie persoanei care l-a denunţat la DNA suma de 8.000 de dolari sau echivalentul acesteia în lei.
Curtea de Apel Piteşti a respins, în 16 noiembrie 2010, apelul edilului, care a contestat, ulterior, decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 20 aprilie, ICCJ a respins recursul lui Nicolaescu, decizia rămânând definitivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO