Primarul de Piatra-Neamţ consumă lunar 1.000 litri carburant. Preşedintele CJ Vrancea nu are limită
Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a consumat lunar, anul trecut, 1.052 litri de carburant în medie pentru automobilul de la primărie, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, nu are stabilită o limită de carburant pentru maşina de serviciu.
Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Cei doi sunt prezentaţi de către Curtea de Conturi, într-un raport transmis Guvernului, pentru "practica neunitară la nivelul administraţiei publice locale" privind normativele consumului lunar de carburanţi.
Potrivit Curţii de Conturi, preşedinţii consiliilor judeţene Braşov, Caraş-Severin, Harghita şi Hunedoara pot consuma lunar pentru automobilul propriu 800 litri de carburant, în timp ce preşedinţii din Argeş, Dâmboviţa, Neamţ şi Teleorman au dreptul la 600 litri de combustibil lunar, iar cei din Bacău, Bihor, Buzău, Giurgiu, Tulcea, Dolj şi Olt pot utiliza lunar 500 litri de carburant.
Primarul municipiului Roman a consumat la rândul său, în 2009, aproximativ 811 litri de carburant lunar pentru maşina de serviciu, primarul municipiului Rădăuţi - 700 litri, iar primarul municipiului Câmpia Turzii - 573 litri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Câte 500 de litri lunar au consumat anul trecut şi primarii municipiilor Târgovişte, Hunedoara, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Roşiorii de Vede, Bârlad, iar 400 de litri au consumat lunar primarii din Topliţa, Feteşti, Siret, Reşiţa, Tg. Secuiesc, Tecuci, Deva şi Vulcan.
În medie pe ţară, consumul lunar la nivelul municipiilor pentru automobilul primarului se situează între 200-350 litri.
Primarul oraşului Borşa (Maramureş) a consumat şi el, în 2009, 600 litri de carburant lunar, iar câte 400 de litri lunar au consumat primarii din oraşele Sânnicolau Mare şi Făget (judeţul Timiş), Oţelu Roşu şi Moldova Nouă (Caraş-Severin), Siret (Suceava), Ţăndărei (Ialomiţa), Târgu-Cărbuneşti (Gorj), Sângeorz Băi (Bistriţa-Năsăud), Rupea (Braşov), Nehoiu (Buzău) şi Scorniceşti (Olt).
Consumul mediu de carburanţi la nivelul oraşelor a fost în 2009 de 200-300 litri lunar pentru maşina de serviciu a primarului.
Curtea de Conturi reclamă şi faptul că la nivelul comunelor au fost identificate, în 2009, primării cu un consum de carburant cu mult peste media lunară pe ţară de 150-200 litri.
Astfel, primarul comunei Nalbant (judeţul Tulcea) a consumat lunar 1.000 litri carburant, primarul comunei Cogealac (judeţul Constanţa)- 800 litri lunar, primarul din Cefa (judeţul Bihor) - 650 litri lunar, primarul din Dudeşti (judeţul Brăila) - 550 litri lunar, iar primarii din Ulmu (judeţul Brăila) şi din Borduşani (judeţul Ialomiţa) - câte 500 litri lunar. Aproximativ 400 litri carburant au consumat lunar pentru maşina de serviciu primarii din Tufeşti şi Mircea Vodă (judeţul Brăila), cei din Coloneşti (judeţul Olt), din Bărcăneşti (judeţul Prahova) şi din Vetrişoara (judeţul Vaslui).
Guvernul a decis, miercuri seara, ca plafonul lunar de carburanţi alocat instituţiilor publice pentru parcul auto să fie redus cu 50%, până la sfârşitul anului.
Astfel, limita de carburanţi care pot fi consumaţi pe parcursul unei luni cu maşinile instituţiilor de stat va fi redusă de la 400 litri la 200 litri pentru miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat şi conducătorii de autorităţi, de la 300 litri la 150 litri pentru ceilalţi angajaţi din ministere şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de la 350 litri la 175 litri pentru prefecturi şi de la 300 litri la 150 litri pentru consilii judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Consumul de carburanţi va fi redus la jumătate şi în cazul consiliilor locale, de la 250 litri la 125 litri, precum şi la consiliile comunale, de la 150 litri la 75 litri.
Premierul Emil Boc a arătat că un raport al Curţii de Conturi relevă că în domeniul normativelor de carburanţi există "un vid legislativ" care permite unor consilii judeţene şi locale să beneficieze de un nivel nelimitat de carburanţi pentru parcul auto.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO