Primarul din Beiuş, reţinut pentru corupţie, a fost arestat. Administratorul Episcopiei, în libertate

Primarul din Beiuş, Adrian Domocoş, reţinut de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bihor, în timp ce administratorul Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, Mircea Ovidiu Constantin, reţinut în acelaşi dosar, a fost pus în libertate, decizia nefiind definitivă

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Primarul din Beiuş, reţinut pentru corupţie, a fost arestat. Administratorul Episcopiei, în libertate

Primarul din Beiuş, reţinut pentru corupţie, a fost arestat. Administratorul Episcopiei, în libertate (Imagine: Shutterstock)

Procesul în care au fost judecate cererile procurorilor DNA privind arestarea preventivă a primarului municipiului Beiuş, reţinut pentru mai multe fapte de corupţie, şi a administratorului Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, Mircea Ovidiu Constantin, reţinut în acelaşi dosar, s-a desfăşurat pe parcursul zilei de marţi.

Cei doi au fost prezentaţi, marţi la prânz, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, dar avocaţii lor au cerut timp pentru studierea probelor. Ulterior, apărătorii celor doi au cerut judecătorului să respingă cererile procurorilor DNA şi să dispună măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

Avocatul lui Domocoş, Răzvan Doseanu, a afirmat că acuzaţia de luare de mită "nu se susţine".

"Se spune că Domocoş a favorizat biserica prin neîncasarea taxelor şi impozitelor. Dar, potrivit dispoziţiilor Codului Fiscal, cultele sunt scutite de plata impozitului pe profit şi a impozitului pe clădire pentru imobilele retrocedate (...) Din punctul meu de vedere, Biserica Greco-Catolică ar fi trebuit premiată pentru faptul că a dat cu titlu gratuit municipiului Beiuş mai multe imobile aflate în proprietatea acesteia, spre exemplu Liceul «Samuil Vulcan», Biblioteca Municipală, spaţii pentru Universitatea Oradea, locuinţe sociale", a spus avocatul, arătând că nici înainte de 2008, anul în care Domocoş a devenit primar, şi nici după 2008, Biserica Greco-Catolică nu a plătit dări locale.

Dezbaterile s-au încheiat după ora 20.00, iar soluţia a fost pronunţată trei ore mai târziu.

Astfel, judecătorul a decis arestarea pentru 30 de zile a primarului Adrian Domocoş, în timp ce administratorul Episcopiei a fost pus în libertate, dar decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Luni, primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş (PNL), a fost reţinut de procurorii DNA Oradea, într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind un contract încheiat de municipalitate cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Primarul Adrian Domocoş, preşedinte al PNL Beiuş, este acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Tot luni, a fost reţinut şi administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Mircea Constantin, cercetat pentru dare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2014, primarul din Beiuş a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune, pentru o perioadă de 29 de ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş. Pentru aceasta, primarul urma să asigure protecţie Bisericii Greco-Catolice, prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar, să nu dea sancţiuni pentru faţadele deteriorate ale clădirilor acesteia din Beiuş şi să o sprijine pentru a beneficia în continuare de scutiri de impozite pentru clădiri.

Ulterior, contractul a fost reziliat şi s-a întocmit, în acest an, un alt contract, pentru închirierea aceluiaşi imobil pentru 30 de ani, de către aceeaşi firmă. De data aceasta, edilul, pe lângă "serviciile" menţionate, ar fi promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea episcopiei.

În perioada 2011-2014, Adrian Domocoş a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuş, desfăşurând activităţi şi operaţiuni financiare realizate ca acte de comerţ, specifice funcţiei de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, incompatibilă cu funcţia de primar, nota DNA.

Astfel, el a negociat în numele firmei, a încheiat şi semnat contracte, a achiziţionat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate şi a retras sume de bani din conturile bancare ale societăţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În plus, în 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziţiei la locuinţa primarului din Beiuş, în legătură cu contracte de achiziţii publice, organele de urmărire penală au ridicat o armă cu aer comprimat, neletală, din categoria celor supuse autorizării, şi o cantitate de muniţie, deţinute de inculpat fără drept.

Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, a fost ales primar al municipiului Beiuş în 2008, înainte fiind consilier judeţean, tot pe listele PNL Bihor, şi director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obţinut un nou mandat de primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici