- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (21.10.2015, 21:20)
- Daciana Ilie
Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o păşune alpină din Masivul Bucegi
Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o suprafaţă de câteva sute de hectare de păşune alpină din Masivul Bucegi, situată în zona Cumpătu, fiecare dintre cei doi edili susţinând că are documente care atestă că terenul respectiv aparţine localităţii pe care el o administrează.
Urmărește
463 afișări
Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o păşune alpină din Masivul Bucegi (Imagine: Alin Ivan/Mediafax Foto)
Autorităţile locale din Buşteni şi Sinaia îşi dispută o suprafaţă de câteva sute de hectare de păşune alpină situată la graniţa dintre cele două localităţi.
Astfel, primarul staţiunii Buşteni, Emanoil Savin (PNL), susţine că păşunea din zona Cumpătu aparţine de fapt Primăriei Buşteni şi că administraţia locală are documente care datează din anii 1919 şi 1938 şi care atestă dreptul de proprietate asupra suprafeţei respective.
Savin a precizat că suprafaţa de teren a aparţinut comunei Poiana Ţapului, care acum este parte a oraşului Buşteni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
”Noi avem acte de proprietate în zona Cumpătu pe 406 hectare. Sinaia nu are acte de proprietate pe acel teren. Sinaia şi-a băgat acel teren în patrimoniu prin hotărâre de guvern, în urmă cu câţiva ani. Hotărârile de guvern nu ţin loc de acte de proprietate” a spus primarul Emanoil Savin.
El a mai afirmat că, de-a lungul timpului, administraţia locală din Buşteni a avut litigii în instanţă pe mai multe terenuri pe care le revendicau fie oraşul Sinaia, fie judeţul Dâmboviţa şi că de fiecare dată procesele au fost câştigate de Primăria Buşteni.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Sinaia arată, într-un comunicat transmis miercuri, că instituţia are documente care datează din 1939 şi care atestă dreptul de proprietate asupra păşunilor alpine din Cumpătu.
Autorităţile din Sinaia susţin că afirmaţiile primarului din Buşteni sunt făcute ”pe fondul unor nereguli semnalate de Primăria Sinaia, referitoare la un contract de închiriere semnat între Primăria Buşteni şi o terţă parte”.
Astfel, în documentul citat, reprezentanţii Primăriei Sinaia susţin că în luna iunie 2013 Departamentul Monitorizare, Servicii Publice şi Ecologie Urbană din primărie a făcut un control pe păşunea alpină şi la o stână din zona Cumpătu, iar în urma verificării autorităţile au constatat că unele zone din păşunea alpină din Cumpătu şi Stâna Mică sunt ocupate de către un locuitor al oraşului Buşteni care nu are contract cu autorităţile din Sinaia şi că, totodată, acea zonă era închiriată legal de la Primăria Sinaia de către alte două persoane.
Conform autorităţilor din Sinaia, tot în vara anului 2013, Primăria Sinaia a făcut o plângere penală după ce a constatat că păşunea este ocupată ilegal de către localnicul din Buşteni, ancheta în acest caz fiind în continuare în curs de desfăşurare.
În acest context, primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a declarat că autorităţile din Buşteni au închiriat ilegal o suprafaţă de teren şi că persoana care a închiriat terenul a primit timp de mai mulţi ani subvenţie de la APIA în baza unui document fals.
“Aceste limite teritoriale sunt clare, oficiale, publice şi nu au fost stabilite nici ieri, nici azi. Subiectul ştirii este de fapt altul, şi anume că domnul Savin a închiriat un teren care nu aparţine oraşului Buşteni, unui terţ, care a obţinut pe baza unui act fals, fonduri APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) timp de şapte ani. Iar acum trebuie să răspundă. Şi răspunde cu o minciună mult prea mare pentru a mai putea fi acoperită în vreun fel”, a arătat, miercuri, în comunicatul dat publicităţii de Primăria Sinaia, edilul Vlad Oprea.
În ultima perioadă, cele două administraţii locale au mers inclusiv la mediator în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la drepturile de proprietate asupra suprafeţei de teren respective.
La finalul ultimei şedinţe de mediere, care a avut loc săptămâna aceasta, primarul din Buşteni, Emanoil Savin, a anunţat că va merge în instanţă, iar autorităţile din Sinaia spun că aşteaptă ca justiţia să se pronunţe cu privire la limitele teritoriale dintre cele două oraşe.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe