Primarul din Dobroeşti a sunat la 112 după ce a sechestrat anchetatorii veniţi pentru flagrant

Primarul comunei Dobroeşti, Valentin Condu, a sunat la 112 şi a solicitat sprijinul poliţiei după ce i-a sechestrat în sediul instituţiei pe anchetatorii care au organizat acţiunea de prindere în flagrant a unuia dintre funcţionarii Primăriei care urma să primească mită 10.000 de lei.

Urmărește
1036 afișări
Imaginea articolului Primarul din Dobroeşti a sunat la 112 după ce a sechestrat anchetatorii veniţi pentru flagrant

Primarul din Dobroeşti a sunat la 112 după ce a sechestrat anchetatorii veniţi pentru flagrant (Imagine: Captură video)

Acţiunea de prindere în flagrant a fost organizată, joi, în sediul Primăriei comunei Dobroeşti, pentru prinderea în fapt a lui Marius Sabău, referent la primărie, care urma să primească 10.000 de lei de la o localnică în schimbul distrugerii unui document referitor la consumul ilicit de apă.

"În timpul constatării infracţiunii flagrante, în încăperea în care se aflau procurorul de caz, partea vătămată Arsenescu Nadia, ofiţerii de poliţie judiciară şi martorii asistenţi, a intrat primarul comunei Dobroeşti, învinuitul Condu Valentin, care a cerut lămuriri cu privire la cele întâmplate. Procurorul de caz şi-a declinat identitatea şi i-a adus la cunoştinţă acestuia motivul prezenţei organelor de urmărire penală în sediul primăriei, respectiv constatarea unei infracţiuni flagrante. Din acest moment, învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a continuat să solicite informaţii, împiedicând desfăşurarea normală a activităţii judiciare, iar la finalul acesteia, a împiedicat organele de urmărire penală să părăsească încăperea în care se aflau. În acest timp, învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a apelat numărul de urgenţă 112 şi a solicitat sprijinul organelor de poliţie", se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a lui Marius Sabău şi a viceprimarului Ivan Brăduţ.

După ce anchetatorii au reuşit să părăsească încăperea în care au fost închişi, primarul Valentin Condu a alergat spre uşa de acces a primăriei, i-a soliciatat paznicului să încuie uşa şi a păstrat cheia asupra sa. Timp de aproximativ 15 minute, echipa operativă şi procurorul de caz nu au putut părăsi imobilul, fiind reţinuţi în holul de intrare al sediului primăriei.

La sosirea organelor de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Dobroieşti, primarul comunei a permis unui angajat să descuie uşa de acces.

"Menţionăm că în tot intervalul de timp în care organele de urmărire penală au fost lipsite de libertate, atât lucrătorii de poliţie cât şi procurorul au încercat în repetate rânduri să explice angajaţilor primăriei că aceştia săvârşesc o infracţiune, şi-au prezentat legitimaţiile de serviciu şi au motivat prezenţa în sediul primăriei, subliniind că sunt în executarea unei activităţi judiciare legale", se mai arată în referatul procurorilor.

Din înregistrările audio-video efectuate rezultă că primarul şi viceprimarul cunoşteau obiectul denunţului formulat împotriva lui Săbău, fapt confirmat din declaraţiile date de aceştia, arată procurorii.

"Astfel, în declaraţia dată în calitate de învinuit, Condu Valentin Laurenţiu a arătat că suma de 10.000 lei pretinsă de la martora-denunţătoare reprezenta prejudiciul real cauzat de aceasta prin consumul de apă necontorizat şi nefacturat, considerând că prejudiciul stabilit prin nota de constatare (1562,75 lei) este o batjocură. Învinuitul a precizat că pentru această sumă urma să i se elibereze chitanţă denunţătoarei. Din ansamblul probator rezultă că învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a stabilit care este cuantumul prejudiciului cauzat de denunţătoare şi i-a îndemnat pe inculpaţii Ivan Florin Brăduţ şi Săbău Marius să îi pretindă acesteia suma respectivă", potrivit referatului.

Procurorii au reţinut că Valentin Condu a avut o atitudine sinceră cu prilejul audierii sale, arătând că nu a intenţionat să lipsească de libertate organele de urmărire penală şi nici procurorul de caz, justificând atitudinea sa prin aceea ca dorea să se convingă de veridicitatea susţinerilor părţii vătămate.

Primarul şi viceprimarul din Dobroieşti au fost audiaţi, joi noapte, de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, pentru lipsire de libertate, ultraj şi posibil favorizarea infractorului.

Totodată, funcţionarul a fost audiat pentru luare de mită şi distrugere de documente. El trebuia să primească 10.000 de lei de la o localnică în schimbul distrugerii actelor referitoare la consumul ilicit de apă.

După audieri, viceprimarul Ivan Brăduţ a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce în cursul cercetărilor de joi noapte a rezulatat că l-ar fi instigat pe funcţionarul primăriei să pretindă mită.

Funcţionarul şi viceprimarul au fost reţinuţi, în baza unei ordonanţe pentru 24 de ore, urmând a fi duşi şi audiaţi de un judecător, Parchetul propunând arestarea lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici