- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul din Foeni, vameşi şi poliţişti de frontieră de la PTF Moraviţa, trimişi în judecată
Primarul comunei timişene Foeni, Dobrivoi Miomir Cizmaş, 15 poliţişti de frontieră şi nouă vameşi de la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa, precum şi 16 traficanţi de ţigări au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 41 de inculpaţi, din care unul în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa şi persoane implicate în traficul cu ţigări, în legătură cu remiterea unor sume de bani pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României, traficul ilegal cu ţigări provenite din Serbia, a căror valoare în vamă este de aproximativ 3,3 milioane de euro, se arată într-un comunicat de miercuri al instituţiei.
Astfel, au fost trimişi în judecată ofiţerul de poliţie de frontieră Sorin Drăghiţă, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, alături de agenţii Alin Dimitrie Baul, Liviu Dănuţş Butta, Nicolae Mihalaiche, Sergiu Străuţ, Adrian Sebastian Sverginski, Sebastian Drăgan, Ion Rada, Cosmin Marian Toma şi Ciprian Marius Mateş - pentru aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi complicitate la contrabandă calificată, Dumitru Lucian Duduman - pentru luare de mită, Marius Manciu - pentru aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi dare de mită, Corina Palimaru - pentru aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la luare de mită şi la contrabandă calificată, Oliwer Chevereşan - pentru aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită şi complicitate la contrabandă calificată, precum şi Aurel Marian Blaj - pentru aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la luare de mită.
În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi nouă vameşi de la Biroul vamal Moraviţa, respectiv Ion Mihnea Feneşan, în stare de arest preventiv, Ioan Galeancu, Florica Anica Năbădan, Radu Zachei, Sava Drăgăcichi, Marius Horaţiu Petruţa, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi contrabandă calificată, Velimir Stoian, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de luare de mită şi contrabandă calificată, Radu Horaţiu Griguţa şi Claudiu Daniel Căncescu, pentru două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de luare de mită şi contrabandă calificată.
Alături de cei 24 de funcţionari au fost deferite justiţiei şi 16 persoane care făceau trafic cu ţigări cu ajutorul acestora. Astfel, au fost trimiţi în judecată Cristian Avădanei, Angelica Florica Busse, Mihail Claudiu Oprea, Emil Turlea, Adrian Ioan Zegrean, Ioan Dobrea, Irin Dumitru Bratosin, pettnru aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită şi contrabandă calificată, Petru Borcheş, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită şi contrabandă, Sava Dan, pentru dare de mită şi contrabandă calificată, Claudia Răuţi şi Cătălin Gheorghe Dorobanţu, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită, Casian Radu Zegrean, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă, Alexandru Victor Samoilă şi Ciprian Ciuş, pentru aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită şi două infracţiuni de contrabandă, Violeta Jivoin, pentru două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de dare de mită şi contrabandă şi Maria Rus, pentru dare de mită.
Alături de aceştia a fost deferit justiţiei şi primarul comunei Foeni, judeţul Timiş, Dobrivoi Miomir Cizmaş, pe care anchetatorii îl acuză de complicitate la dare de mită.
În rechizitoriul trimis instanţei se arată că, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş a existat un grup infracţional organizat format din poliţişti de frontieră, lucrători vamali şi persoane implicate în activităţi de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia.
Inculpaţii au constituit sau, după caz, au aderat ori sprijinit acest grup infracţional organizat. Un alt grup infracţional organizat a fost constituit, cu o structură similară, la nivelul PTF Foeni, existând persoane, în principal, lucrători vamali din Biroul Vamal Moraviţa, care au desfăşurat acţiuni în ambele grupări criminale. Membrii acestor grupări infracţionale au acţionat coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine importante beneficii materiale.
În schimbul unor sume de bani remise cu titlu de mită, cu o frecvenţă aproape zilnică, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali îşi încălcau atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, confiscarea mărfurilor introduse ilegal şi constatarea de infracţiuni.
Pentru traficanţii de ţigări care făceau parte din grupare, poliţiştii de frontieră şi vameşii nu efectuau practic niciun fel de control de frontieră, iar singura interacţiune consta în primirea sumei de bani prestabilită pentru a fi dată cu titlu de mită.
Decizia de a permite introducerea în ţară a ţigărilor era luată de către lucrătorii vamali în acord cu poliţiştii de frontieră după ce se asigurau că există un risc minim de a fi surprinşi de acţiunile de control, astfel că traficanţii erau lăsaţi să introducă fraudulos ţigările în ţară pe o perioadă determinată de timp.
În cadrul grupului, rolurile erau clar delimitate, astfel că unii dintre funcţionarii corupţi aveau sarcina de a ţine legătura cu mituitorii, alţii supravegheau zona, în timp ce altcineva se preocupa să manevreze camerele de luat vederi amplasate în punctul de trecere a frontierei, pentru a nu fi înregistrate anumite imagini, ori erau responsabili de încasarea mitei.
Potrivit înţelegerii între traficanţi şi funcţionarii publici, aceştia din urmă primeau câte 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. Suma dată era calculată în funcţie de numărul de baxuri cu ţigări declarate de traficanţi. În alte situaţii, cantitatea era aproximată de vameşi şi poliţişti în funcţie de capacitatea de stocare a autoturismului. Concret, în timp ce vameşul se prefăcea că face controlul autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, traficantul remitea suma de bani destinată pentru coruperea poliţiştilor şi a vameşilor, de cele mai multe ori acest lucru având loc în toneta vameşilor amplasată pe sensul de intrare în ţară.
Sumele de bani astfel colectate erau împărţite, în mod egal, de regulă la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură sau de grupă al poliţiştilor. Pentru a evita suspiciunile privitoare la împărţirea corectă a acelor foloase, poliţiştii de frontieră şi vameşii ţineau distinct evidenţa numărului de baxuri de ţigări care au fost deţinute de traficanţi. În general, poliţiştii de frontieră şi vameşii încasau între 100 şi 900 de euro pe fiecare tură.
La rândul său, în data de 22 septembrie 2010, Miomir Dobrivoi Cizmaş, primarul localităţii Foeni, a ajutat doi traficanţi de ţigări să remită suma de trei sute de euro poliţiştilor de frontieră şi vameşilor din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Foeni II pentru a introduce ilegal în ţară baxuri cu ţigări.
În acest dosar penal, 15 inculpaţi au fost cercetaţi în stare de reţinere şi arest preventiv pentru diferite perioade de timp, respectiv Chevereşan, Rada, Toma, Mateş, Dorobanţu, Drăgan, Manciu, Butta, Stoian, Petruţa, Sava, Străuţ, Căncescu şi Drăghiţă.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat de faptele acestora şi pentru a confisca sumele de bani primite cu titlu de mită, procurorii au pus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Timişoara.
Într-un alt dosar, procurorii DNA au trimis în judecată, în 5 mai, 69 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi vameşi de la PTF Moraviţa şi Foeni şi Sectorul PF Deta, acuzaţi de mită de peste 82.000 de euro pentru înlesnirea traficului de ţigări din Serbia în valoare de 3,3 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO