Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, rămâne în arest

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, rămâne în arest, a hotărât, marţi, Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti prin care edilului i-a fost respinsă cererea de eliberare provizorie sub control judiciar.

Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, rămâne în arest

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, rămâne în arest (Imagine: Shutterstock)

La judecarea recursului său faţă de hotărârea Tribunalului Bucureşti, edilul - aflat în arest din 15 noiembrie, pentru corupţie - le-a spus magistraţilor că este un cetăţean model, că se va supune obligaţiilor ce îi vor fi impuse la o eventuală eliberare şi că nu se poate să fie plimbat în cătuşe alături de autorul crimei de la Băneasa.

Primarul a mai susţinut că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cazul său conţine vicii demontate de avocaţii săi până la acest moment.

Avocaţii au arătat că, odată ajuns pe masa unui judecător, cursul acestui dosar nu mai poate fi influenţat în niciun fel de către clientul lor, motiv pentru care nu se mai impune menţinerea în arest a primarului.

La rândul său, procurorul DNA a arătat că scrisul de pe bileţelul reconstituit de anchetatori aparţine cu siguranţă primarului, fiind întocmită o expertiză grafoscopică în acest sens.

Totodată, procurorul a susţinut că există înscrisuri la dosar ce dovedesc că tranzacţia terenului de la care a pornit această anchetă s-a făcut prin persoane interpuse.

Instanţa a respins recursul lui Nicolae Matei, astfel că acesta rămâne în arest.

Luni, primarul din Năvodari a fost deferit justiţiei pentru dare de mită, cazul său urmând să fie judecat de Tribunalul Constanţa.

În acelaşi dosar va fi judecat şi Nicolae Vâlcu, pentru mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

"Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase", a arătat DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici