- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul din Ploieşti: CL va suporta subvenţia la încălzire dacă aceasta nu mai e acordată de guvern
Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a anunţat că va propune Consiliului Local un proiect de hotărâre care să prevadă ca bugetul local să susţină subvenţia pentru energia termică pentru populaţie, în sezonul 2011 – 2012, în cazul în care Guvernul nu va mai suporta aceste costuri.
Potrivit unii comunicat dat publicităţii miercuri de Primăria Ploieşti, primarul Andrei Volosevici va elabora şi va supune votului Consiliului Local un proiect de hotărâre care prevede susţinerea în continuare a subvenţiei la energie termică şi menţinerea preţului actual plătit de populaţia din Ploieşti, preţ care este de 139,92 lei, inclusiv TVA, pentru o gigacalorie.
Contactat telefonic, Andrei Volosevici a declarat corespondentului MEDIAFAX că susţinerea acestei subvenţii "este un efort financiar, însă primăria Ploieşti va găsi resursele financiare necesare pentru a-l suporta".
Volosevici nu a precizat la cât s-ar ridica valoarea acestei subvenţii, spunând că, în prezent, specialiştii din Primăria Ploieşti fac calcule în acest sens.
Potrivit primarului Andrei Volosevici, consumatorii casnici din Ploieşti plătesc, în prezent, ce mai mic preţ la gigacalorie, după cei din Bucureşti, unde preţul gigacaloriei pentru populaţie este de 124 de lei. Volosevici a mai spus că preţul de producţiei al gigacaloriei furnizate către consumatorii casnici din Ploieşti este de 244, 33 de lei.
Premierul Emil Boc declara, marţi, că Guvernul intenţionează să taie subvenţiile la energia termică doar celor care au venituri mari şi că nu este firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi să primească acelaşi sprijin din partea statului ca şi un cetăţean cu un venit de doar zece milioane lei vechi.
"Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică. Cei cu venituri mai mici să fie protejaţi şi sprijiniţi de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe lună să beneficieze cu până la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe lună. Cred că firesc este ca acela care are salariu mai mare, casă mare, să plătească mai mult, iar cei cu venit mai mic să fie sprijiniţi de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă celor cu venituri reduse. Asta cred că însemană corectitudine, pentru că, aşa cum este la pauşal, că ai bloc sau garsonieră, toţi plătesc aceeaşi valoare a gigacaloriei. Eu cred că nu e corect", a susţinut premierul Emil Boc.
Şeful Guvernului a spus că la un asemenea plan se lucrează acum în cadrul Executivului, astfel ca sprijinul care este acordat de stat să fie ţintit către cei care chiar au nevoie de ajutor.
Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.
Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", a spus Franks.
În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO