Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de instanţa supremă în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită. Judecătorii au anulat decizia iniţială în urma rejudecării procesului în baza unei decizii CEDO.

Urmărește
3229 afișări
Imaginea articolului Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de instanţa supremă în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de instanţa supremă

"Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gutău Mircia (...) pentru infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea magistraţilor este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la începutul lunii aprilie, rejudecarea dosarului după ce a fost admisă o cerere de revizuire depusă de Mircia Gutău, fiind anulată sentinţa din ianuarie 2010, de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Solicitarea de revizuire a fost înaintată în baza deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a hotărât că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la instanţa supremă.

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv. Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu.

Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici