- Home
- Social
- GALAŢI, (24.07.2015, 16:58)
- Ovidiu Matache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul din Tulcea, arestat preventiv pentru luare de mită, va fi plasat în arest la domiciliu
Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, aflat în arest preventiv de la sfârşitul lunii mai, pentru luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, va fi plasat în arest la domiciliu începând de marţi, în urma unei decizii a instanţei.
Urmărește
209 afișări
Primarul din Tulcea,Constantin Hogea (Imagine: Facebook)
Curtea de Apel Galaţi a respins, vineri, o contestaţie făcută de DNA privind o decizie de miercuri a Tribunalului Galaţi, prin care primarul din Tulcea, Constantin Hogea, era plasat în arest la domiciliu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"A fost respinsă contestaţia la măsura arestului la domiciliu. Decizia este definitivă", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, Cosmin Mihăilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Miercuri, Tribunalul Galaţi a decis ca Hogea să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, din 28 iulie până în 26 august.
Constantin Hogea este obligat, potrivit hotărârii instanţei, să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. De asemenea, el nu are voie să comunice direct sau indirect cu inculpaţii, suspecţii ori martorii din acest caz, cu excepţia inculpatelor Valeria Hogea (soţia primarului) şi Sorina-Ioana Hogea, să nu comunice nici cu funcţionarii publici, personalul contractual sau cu orice altă persoană care desfăşoară activitate retribuită sau neretribuită în cadrul Primăriei municipiului Tulcea ori al Consiliului Local Tulcea, dar nici cu salariaţii sau cu orice altă persoană care desfăşoară activitate retribuită sau neretribuită în cadrul SC Coral SRL Tulcea.
În cazul în care Constantin Hogea va încălca măsurile sau obligaţiile, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu cea a arestării preventive. Instanţa a stabilit ca Poliţia Judeţeană Tulcea să fie organul de supraveghere a respectării obligaţiilor.
În acest caz, procurorii DNA au făcut, în 28 mai, percheziţii la sediul Primăriei Tulcea, la locuinţa primarului Constantin Hogea şi la mai multe firme care ar fi încheiat contracte cu Primăria.
Ulterior, primarul municipiului Tulcea şi soţia acestuia au fost duşi la sediul DNA Galaţi, pentru audieri, unde anterior fusese dusă şi o angajată a Primăriei.
Procurorii DNA Galaţi i-au reţinut pe primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, pentru luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată, şi pe Cornel Constantin Georgescu, administratorul unei firme, pentru dare de mită.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de soţia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societăţi comerciale, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.
Procurorii i-au mai pus sub control judiciar pe Valer Constantin Pop şi Maria Brudiu, arhitectul şef şi, respectiv, secretarul Primăriei Tulcea, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În perioada în care se află sub control judiciar, Valeria Hogea, Valer Pop şi Maria Brudiu trebuie să se prezinte la Poliţia municipiului Tulcea în zilele stabilite prin programul de supraveghere, precum şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, aceştia trebuie să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi au interdicţie să se apropie de persoanele menţionate în ordonanţele de dispunere a controlului judiciar sau să comunice cu acestea, direct sau indirect, pe orice cale.
Procurorii fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.
Potrivit anchetatorilor, în 26 octombrie 2007, Constantin Hogea, Valer Constantin Pop şi Maria Brudiu au semnat şi au eliberat pentru firma administrată de Cornel Constantin Georgescu o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a fi obţinute avizele prealabile de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apării Naţionale, conform legislaţiei în vigoare.
"Această acţiune a avut ca urmare obţinerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuinţe cu încălcarea condiţiilor legale, dar şi a unui profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite", scriau procurorii în ordonanţele de reţinere.
În urma înţelegerii cu Cornel Georgescu privind autorizaţia de construire, dar şi pentru a proteja interesele financiare ale acestuia, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări de servicii şi execuţie de lucrări cu Primăria Tulcea, la finalizarea lucrărilor, adică în 21 ianuarie 2009, primarul Constantin Hogea ar fi primit mită un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica edilului.
"Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeaşi dată, fiica şi soţia sa au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare-cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinţei fusese achitată anterior", mai scriau procurorii în documentele citate.
Primarul municipiului Tulcea mai este acuzat că, începând din ianuarie 2015, a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, "în sensul că, uzând de funcţia pe care o deţinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale" care aparţine soţiei sale.
"Concret, în scopul obţinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spaţii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situaţia juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, preţul practicat pe piaţă pentru prestarea unor asemenea servicii, obţinerea unor modele de contracte de închiriere spaţiu publicitar, depunerea de diligenţe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenţei tehnice de specialitate pentru punerea în funcţiune a panoului şi asigurarea întreţinerii funcţionării acestuia", precizau procurorii.
În 29 mai, Constantin Hogea a fost arestat preventiv, în urma unei decizii a Tribunalului Galaţi, instanţa dispunând atunci instituirea controlului judiciar în cazul lui Cornel Georgescu.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
Live text Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
astăzi, 15:33
Preşedintele l-a desemnat drept prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Ce urmează şi ce spune Constituţia