Primarul Dorin Florea: Alipirea Mureşului la Harghita şi Covasna - ca şi cum te apuci de lucru cu doi handicapaţi

Primarul Târgu Mureşului, Dorin Florea, vicepreşedinte PDL, nu crede că judeţul Mureş ar trebui alipit "emoţional" la Harghita şi Covasna, aşa cum prevede proiectul UDMR privind regiunile de dezvoltare, spunând că ar fi ca şi cum cineva "s-ar apuca de lucru cu doi handicapaţi care sapă grădina".

Urmărește
909 afișări
Imaginea articolului Primarul Dorin Florea: Alipirea Mureşului la Harghita şi Covasna - ca şi cum te apuci de lucru cu doi handicapaţi

Primarul Dorin Florea: Alipirea Mureşului la Harghita şi Covasna - ca şi cum te apuci de lucru cu doi handicapaţi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Florea a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că susţine necesitatea reorganizării administrative a ţării, pe care a cerut-o în ultimii doi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El s-a pronunţat, însă, împotriva ideii ca Mureş, Harghita şi Covasna să formeze o regiune distinctă, deşi aceasta este dorinţa UDMR "dintotdeauna".

Florea a spus că UDMR are un proiect "făcut într-o după-masă de către Borbely", în care una dintre regiuni este formată doar din Mureş, Covasna şi Harghita şi cu care el nu este de acord, pentru că ar însemna alipirea la două judeţe mai sărace.

"Credeţi că mie mi-ar conveni ca Mureşul să-l lipesc, numai emoţional, cu două judeţe sărace? Adică hai să murim cu toţii. (…) Din punct de vedere cultural, e normal ca maghiarii să ţină la etnia lor. Dar din punctul de vedere al dezvoltării unor regiuni puternice, nu spui niciodată «apucă-te de lucru şi ia-ţi doi handicapaţi să sapi grădina»", a afirmat Florea.

Florea a precizat că nu este adeptul asumării răspunderii Guvernului pe proiectul PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni, arătând că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că împărţirea ţării în judeţe pe actualele opt regiuni de dezvoltare, aşa cum prevede proiectul PDL, ar fi forţată deoarece omul ar trebui să meargă 300-400 kilometri pentru a rezolva o problemă, arătând că propunerea UDMR cu 15-16 regiuni poate fi un punct de plecare.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Cele 16 regiuni de dezvoltare sunt: Botoşani - Suceava, Bacău - Iaşi - Neamţ - Vaslui, Brăila - Buzău - Galaţi - Vrancea (macroregiunea I), Constanţa - Tulcea, Bucureşti, Călăraşi - Ialomiţa - Ilfov, Giurgiu - Teleorman, Dolj - Mehedinţi - Olt (macroregiunea II), Gorj - Vâlcea, Argeş - Dâmboviţa - Prahova (macroregiunea III), Arad - Caraş-Severin - Timişoara, Alba - Hunedoara, Sibiu - Braşov (macroregiunea IV) şi Covasna - Harghita - Mureş, Bistriţa-Năsăud - Cluj - Maramureş şi Bihor - Sălaj - Satu-Mare (macroregiunea V).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici