- Home
- Social
- GALAŢI, (26.03.2015, 21:44)
- Departamentul Corespondenţi
Primarul Galaţiului vrea să supună votului declanşarea situaţiei de urgenţă privind termoficarea
Primarul Galaţiului, Marius Stan, vrea să supună votului consilierilor, luni, în şedinţă extraordinară, declararea situaţiei de urgenţă privind termoficarea, pentru ca municipalitatea să ia în administrare de la Guvern producătorul de energie termică, Electrocentrale, care riscă să intre în faliment
Urmărește
189 afișări
Primarul Galaţiului, Marius Stan (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)
Primarul Marius Stan le-a spus, joi, consilierilor locali, reuniţi într-o şedinţă ordinară, că intenţionează ca luni, într-o şedinţă extraordinară, să supună votului aprobarea declanşării situaţiei de urgenţă în termoficare, în condiţiile în care societatea care asigură furnizarea de agent termic în oraş, Apaterm, a intrat în faliment, iar producătorul de energie termică, Electrocentrale, riscă acelaşi lucru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
”V-am înmânat un material vizavi de situaţia de la Apaterm şi de iminenţa declanşării situaţiei de urgenţă pe municipiul Galaţi. Ieri (n.r. - miercuri) s-au întâmplat două evenimente nefericite pentru Galaţi, unul a fost consimţirea falimentului Apaterm, iar în şedinţa comitetului creditorilor de la CET, ne-a trecut glonţul pe la ureche, pentru că au venit creditorii principali cu direcţia clară, Romgaz şi Tansgaz, de a cere falimentul CET. Am primit un răgaz. Răgazul ăsta trebuie folosit cu inteligenţă şi cu maximă celeritate, pentru că odată intrat şi CET în faliment, sistemul centralizat nu mai poate fi salvat. Reţelele primare, care sunt esenţiale pentru orice dezvoltare viitoare, intră la masa credală şi nu mai putem avea acces la ele, motiv pentru care cred că se impune declanşarea ei, dar repet, până luni mai analizăm, analizăm împreună materialele pe care le avem şi situaţia în care ne aflăm”, a declarat Marius Stan.
Primarul a afirmat, ulterior, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că prin declanşarea situaţiei de urgenţă în termoficare se poate aproba mult mai repede preluarea de către municipalitate a societăţii Electrocentrale, astfel încât sistemul centralizat de termoficare să poată funcţiona în continuare, dar sub o altă formă.
Astfel, potrivit primarului, dacă aleşii locali vor fi de acord cu declararea situaţiei de urgenţă, se va putea încredinţa direct unei firme managementul societăţii de termoficare a oraşului, situaţie pentru care municipalitatea va cere să preia în administrare de la Guvern societatea Electrocentrale. În plus, se doreşte ca în final serviciile de producere, de distribuţie a agentului termic, precum şi cele de încasări ale facturilor de la populaţie, să le realizeze aceeaşi firmă.
”Această situaţie de urgenţă îţi dă posibilitatea fără a mai urma proceduri consacrate cu scos la licitaţie care durează luni de zile să încredinţezi managementul producţiei, distribuţiei şi încasării facturilor. Deocamdată noi suntem în situaţia în care producţia nu ne aparţine. Intenţionăm şi sperăm să obţiem acordul Consiliului Local în şedinţa extraordinară de luni. Avem o hotărâre de principiu a premierului de a prelua CET, care evident îl putem prelua conform legii, care există, este în vigoare. Putem să-l preluăm pe zero lei, dar grevat de datoriile la Romgaz, ori aici o să avem o discuţie probabil la nivel de Guvern, să îşi asume pe undeva Guvernul, eşalonat. E problema dumnealor şi avem nişte speranţe în sensul acesta, să îşi asume această datorie, noi putând să preluăm CET fără datorii”, a declarat primarul Marius Stan.
Pe de altă parte, conducerea societăţii Electrocentrale, aflată în insolvenţă, a anunţat, într-un comunicat de presă, că, în urma discuţiilor cu principalii creditori, va opta pentru întreruperea activităţii de producere a energiei electrice şi termice şi implicit a livrării energiei termice în perioada 1 aprilie - 30 septembrie, activitatea urmând să fie reluată începând cu 1 octombrie.
Această variantă va duce la reducerea pierderilor financiare ale societăţii cu circa 30 milioane de lei, potrivit sursei citate.
Conducerea Electrocentrale mai arată că societatea se confruntă cu dificultăţi financiare generate de restanţele mari la plată ale distribuitorului local de energie termică, Apaterm, în valoare de 50,6 milioane de lei, la data de 24 aprilie, la care se va adăuga contravaloarea energiei termice livrate în cursul lunii martie, invocându-se şi o creanţă de 339 de milioane de lei înscrisă la masa credală care a fost anulată.
Din acest motiv, se precizează că societatea Electrocentrale nu a reuşit să obţină nici măcar fondurile necesare achitării către Romgaz Mediaş a contravalorii gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015, în valoare de 22,4 milioane de lei cu scadenţă pe 27 martie 2015.
Contactat telefonic, adminstratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, a spus că societatea pe care o reprezintă are şi datorii istorice de aproximativ 140 de milioane de lei către Romgaz.
Dacă Romgaz va sista livrările de gaze către societatea care produce agentul termic pentru Electrocentrale, lucru care este anunţat să se întâmple în weekend, locuitorii municipiului Galaţi ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.
Pe de altă parte, societatea care asigură distribuţia apei calde şi căldurii în sistem centralizat în municipiul Galaţi, Apaterm, rămâne în procedură de faliment, în urma unei hotărâri irevocabile formulată, miercuri, de Curtea de Apel Galaţi.
Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins ca nefondate recursul Primăriei Galaţi şi al reprezentantului sindicatului din societatea locală de termoficare, Apaterm, la decizia Tribunalului Galaţi din 15 ianuarie prin care s-a decis intrarea în faliment a societăţii.
Apaterm are de recuperat de la populaţie aproximativ 150 de milioane de lei.
În ultima perioadă, din cauza acestor datorii, în municipiul Galaţi au existat destule probleme în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic către populaţie. Astfel, în luna februarie, timp de aproximativ două săptămâni, parametrii agentului termic au fost reduşi de către Electrocentrale la minimul prevăzut de lege, astfel încât în unele zone din oraş caloriferele din apartamente au fost reci, iar apa caldă nu s-a mai furnizat, în timp ce în alte zone caloriferele erau abia dezmorţite.
În final, Primăria a decis să facă anumite plăţi în avans către Electrocentrale şi s-a reluat furnizarea agentului termic la parametrii optimi.
În municipiul Galaţi, circa 60.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe