- Home
- Social
- CONSTANŢA, (03.08.2014, 11:02)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul Radu Mazăre l-a interpretat pe domnitorul Ştefan cel Mare la carnavalul din Mamaia - FOTO
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, l-a interpretat, sâmbătă seară, pe domnitorul Ştefan cel Mare, la carnavalul de la Mamaia, edilul susţinând că acest rol a fost înălţător şi mai complex decât altele şi că tot spectacolul a fost pus în scenă în mod "cuviincios", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1550 afișări
Primarul Radu Mazăre l-a interpretat pe domnitorul Ştefan cel Mare la carnavalul din Mamaia (Imagine: Cosmin Vaideanu/Mediafax Foto)
Costumat la fel ca Ştefan cel Mare, purtând perucă şi mustaţă pentru a aduce cât mai mult cu domnitorul Moldovei, dar şi o sabie în mână, Radu Mazăre s-a urcat pe carul alegoric al Primăriei în Piaţeta Perla din staţiune, amenajat special pentru această ediţie a carnavalului, având în frunte un cap de bour, iar în mijloc un cal artificial pe care s-a aşezat primarul Constanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Invitatele speciale ale primarului Constanţei, cântăreţele de muzică populară Irina Loghin şi Maria Cârneci au interpretat rolurile mamei lui Ştefan cel Mare şi, respectiv, cel al Vrâncioaiei, ele urcând pe carul alegoric, care a mers apoi până în Piaţeta Cazino pe ritmuri folclorice.
Oamenii aflaţi la ora respectivă pe faleză s-au oprit pentru câteva secunde pentru a-l fotografia pe Radu Mazăre în costumul lui Ştefan cel Mare sau pe cele două cântăreţe de muzică populară.
După ce carul alegoric al Primăriei a ajuns în apropierea scenei special amenajate în zona Cazino a început spectacolul propriu-zis, seara fiind deschisă de către Irina Loghin, care a interpretat piesa “Când a fost să moară Ştefan”, după care Grigore Ureche a dat citire unui fragment din Letopiseţul Ţării Moldovei. Spectatorii au putut urmări apoi un moment din tabăra turcilor, din care nu au lipsit jocurile şi dansurile tradiţionale.
Radu Mazăre şi-a făcut apariţia pe scenă în momentul în care domnitorul Ştefan cel Mare se întoarce învins de la o bătălie şi nu este lăsat să intre în castel de către mama sa, prilej pentru Irina Loghin şi primarul Constanţei să interpreteze poezia lui Dimitrie Bolintineanu “Muma lui Ştefan cel Mare”.
După ce are o întâlnire cu Daniil Sihastru, Ştefan cel Mare ajunge în casa Vrâncioaiei, interpretată de Maria Cârneci, se odihneşte o noapte, iar a doua zi femeia îi spune domnitorului că a hotărât să-i trimită la luptă pe cei şapte fii ai săi. Împreună cu ei, domnitorul strânge o oştire cu care va da bătălia de la Podul Înalt şi în care va învinge armata otomană. Spectacolul se încheie pe acordurile melodiei Trandafir de la Moldova, dar şi pe ritmuri orientale.
La final, Radu Mazăre a ţinut să mulţumească Irinei Loghin şi Mariei Cârneci, dar şi cascadorilor care au făcut posibile luptele spectaculoase.
“Acesta a fost Ştefan cel Mare. Vreau să le mulţumesc în primul rând reginelor cântecului şi portului popular românesc, care şi-au dorit din tot sufletul, s-au bucurat să fie alături de mine şi de noi în acest spectacol. Să le aplaudăm pe doamna Irina Loghin şi pe doamna Maria Cârneci. Este o bucurie pentru sufletul nostru de români să putem asculta şi vechile cântări şi vechile tradiţii. Vreau să le mulţumesc cascadorilor de la Buftea, care au filmat cu Sergiu Nicolaescu şi care acum au fost printre noi şi ne-au învăţat să ne luptăm şi să ne purtăm ca nişte oşteni adevăraţi”, a spus Mazăre.
El nu i-a omis nici pe reprezentanţii comunităţii turco-tătare, amintind că în Dobrogea trăiesc în armonie mai multe etnii.
“Vreau să le mulţumesc celor de la comunitatea turco-tătară care au venit aici cu costumele lor tradiţionale, cu dansurile lor tradiţionale, nu au costume de carnaval, au costumele lor tradiţionale. Trăiesc împreună cu noi în Constanţa, în bună pace, pentru că dacă acum 500 de ani era vrăjmăşie între neamuri şi între credinţe acum nu mai este aşa. În Dobrogea trăim cu toţii români, greci, turci, machidoni, tătari, în bună pace. Din păcate însă, în neamul românesc politica a băgat vrăjmăşie şi să ştiţi că imperii sunt încă şi sunt mulţi care vor să facă să sufere acest popor şi să sugă sângele lui, ar trebui să ne gândim la asta şi să ne gândim la strămoşii noştri”, a afirmat Mazăre în încheierea discursului său susţinut pe scenă.
Edilul le-a spus apoi jurnaliştilor că rolul lui Ştefan cel Mare a fost mai complex ca celelalte de până acum, dar şi înălţător.
“A fost un rol ceva mai complex, de la luptă până la poezia recitată, şi a trebuit să fie ceva mai concentrat. Sigur, lumea stă în şlapi şi în pantaloni scurţi, iar eu stau cu blană pe mine, nu e uşor. Să ştii că a fost înălţător pentru mine ca şi conducător, însă în orice caz intri în pielea personajului. Mă şi prinde, recunosc. Probabil că dacă ar fi trebuit să fiu un simplu spahiu mi-ar fi fost mai greu, dar un conducător român am putut să-l interpretez bine, iar cuvintele pe care le-am spus de fiecare dată au fost altele, au fost doar ideile în care eu am crezut, însă nefiind un actor profesionist nu le-am învăţat niciodată pe dinafară”, a explicat Radu Mazăre.
Edilul Constanţei s-a declarat mulţumit de calitatea spectacolului, precizând că hainele purtate au fost perfecte pentru luptă, iar coroana nu l-a incomodat şi că, atunci când a dat-o jos, “parcă lipsea ceva”.
Întrebat dacă nu şi-ar fi dorit mai mulţi copii, având în vedere că Ştefan cel Mare a avut mulţi urmaşi, Radu Mazăre a răspuns glumind că s-ar putea apuca mai serios de treabă.
“Studiam acum pentru Ramses şi am văzut că a avut şi el vreo 100 şi ceva de copii. Mă uit la Ştefan, mă uit la Fidel Castro pe care o să-l facem la anul, toţi aveau mulţi copii. Cred că aş putea să mă apuc mai serios de treabă, că am cu cine, Slavă Domnului. Aştept să termin cu procurorii să nu mai am atâtea preocupări să pot să mă ocup de copii”, a afirmat Mazăre.
El a precizat că nu a fost nimic necuviincios în acest spectacol şi că nu a mai rămas pe scenă în continuarea carnavalului pentru că nu a vrut să asocieze imaginea domnitorului cu ceea ce urma, adică spectacolul oferit de reprezentanţii cluburilor.
“A fost mai mult decât cuviincios pus în scenă, nu cred că a deranjat pe cineva, ba chiar dimpotrivă. La continuare carnavalului nu am mai rămas ca şi rege al carnavalului îmbrăcat în Ştefan cel Mare pentru că el este sfânt şi nu am vrut să-l asociez cu ceea ce înseamnă restul carnavalului”, a explicat Radu Mazăre.
A fost pentru prima oară când primarul Constanţei nu a rămas până la finalul spectacolului, în condiţiile în care el rămânea de obicei pe scenă şi urmărea de acolo reprezentanţii cluburilor din staţiune.
Chiar dacă Radu Mazăre a plecat, showul a continuat, cluburile din Mamaia prezentând un spectacol de muzică şi dans, dar având loc şi diverse prezentări de modă, manifestarea încheindu-se cu puţin timp înainte de miezul nopţii.
La ediţiile anterioare ale carnavalului, Radu Mazăre a purtat diverse costume, fiind pe rând spartan, sultan, samurai, maharajah, rege britanic, Ludovic al XIV-lea, Nabucodonosor şi Suleyman Magnificul.
În această vară el a mai fost Cezar, iar la finalul lunii august urmează să-l interpreteze pe Ramses.
Este pentru al treilea an consecutiv când Mamaia găzduieşte un asemenea carnaval, acesta fiind de fapt un spectacol oferit de cluburile din staţiune, reprezentanţii acestora defilând pe care alegorice pe faleza din Mamaia şi oferind apoi o reprezentaţie de dans şi muzică în Piaţeta Cazino.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe