Primarul sectorului 1 şi mai multe ONG-uri cer redeschiderea Ştrandului Tineretului
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, alături de reprezentanţi ai Grupului pentru Dialog Social, Alianţei Civice, Ordinului Arhitecţilor din România şi bucureşteni, s-au întâlnit, duminică, la Ştrandul Tineretului, pentru a cere redeschiderea bazei sportive şi de recreere.
Ştrandul Tineretului (Imagine din arhiva Mediafax Foto )
Edilul sectorului 1 a cerut în mod public rezilierea contractului de închiriere a Ştrandului Tineretului dintre Agenţia Naţională pentru Sport (ANS) şi societatea Tineretului SA şi a arătat că finanţarea pentru refacerea acestei baze sportive va fi asigurată din fondurile bugetului local.
Chiliman a precizat că această bază sportivă este prin tradiţie, din 1929, un ştrand şi că ideea desfiinţării acestui ansamblu a determinat autorităţile locale şi societatea civilă să intervină pentru păstrarea funcţiunii sale iniţiale.
"Suntem dispuşi să asigurăm finanţarea unui proiect de reabilitare al acestui ştrand. El trebuie să se întoarcă la bucureşteni şi vom face toate eforturile necesare pentru a-l reda cetăţenilor", a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul Andrei Chiliman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
De asemenea, primarul sectorului 1 a adăugat că la întânirea pe care o va avea, la începutul săptămânii viitoare, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu îi va cere rezilierea acestui contract.
Preşedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că toţi bucureştenii ar trebui să-şi apere bazele sportive şi ştrandurile, ţinând cont de faptul că orice copil ar trebui să practice de la vârste fragede înotul. Filipescu a mai spus că manifestările vor continua până când Ştrandul Tineretului va fi redat cetăţenilor.
Reprezentanţii societăţii civile au reamintit că la mitingul organizat în 28 martie 2008, în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Sport, preşedintele ANS Octavian Belu a promis deschiderea Ştrandului Tineretului şi, din partea chiriaşului SC Tineretului SA, investiţii în valoare de 250 mii euro.
"Deschiderea ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii iunie 2008. La această dată există lucrări care se desfăşoară şi care sperăm să fie finalizate până la data de 6 iulie 2008. Dorim ca, din nou, bucureştenii să înveţe să înoate, să facă sport, să se recreeze la Ştrandul Tineretului", susţin reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale prezente, duminică, la acţiune.
Arhitectul Monica Lotreanu, membru al Ordinului Arhitecţilor din România, a arătat că pentru refacera Ştrandului Tineretului a fost organizat un "concurs-manifest". Câştigătorii acestui concurs manifest au fost arhitecţii Ilinca Păun, Mihaela Pelteacu şi Tudor Constantinescu.
"Salutăm iniţiativa Ordinului Arhitecţilor de a organiza acest concurs-manifest şi sperăm ca tot efortul depus până acum să se concretizeze, deoarece acest act ar recupera nu numai ansamblul arhitectural propriu-zis, ci ar aduce Bucureştiului un spaţiu cu valoare indentitară, în condiţiile în care în zilele noastre Capitala nu-şi mai poate permite ratarea încă a unui spaţiu destinat sportului şi recreerii", a declarat Ilinca Păun.
Monică Lotreanu a precizat că proiectul care a câştigat concursul va fi depuns în mod oficial la ANS.
Proiectul de reabilitare a Ştrandului Tineretului cuprinde refacerea construcţiilor deja existente, transformarea unui restaurant din ansamblul sportiv în corp administrativ pentru cazarea sportivilor, dar şi construirea unei noi piscine acoperite de dimensiuni olimpice, în care să se antreneze sportivii. Pe lângă aceste construcţii, proiectul prevede şi reamenajarea spaţiului verde existent în complexul sportiv.
Printre cei 50 de participanţi la întâlnirea de la Ştrandul Tineretului au fost şi cetăţeni din sectorul 1 trecuţi de 70 de ani care le povesteau celor mai tineri cum îşi petreceau timpul în acest parc în urmă cu 30 de ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO