Primarul şi secretarul unei comune vasluiene, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie

Primarul şi secretarul comunei vasluiene Codăeşti, precum şi preşedintele unei asociaţii agricole şi un angajat al APIA Vaslui, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, după ce au încasat ilegal de la Comunitatea Europeană peste 300.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
53 afișări

Potrivit Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), primarul comunei Codăeşti, Mitu Rusu, secretarul Primăriei, Valeriu Raba, şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Codăeşti, Fănică Adam, au comis mai multe infracţiuni de "fals intelectual în legătură directă cu infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene (CE)".

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, cei trei au realizat şi folosit mai multe documente false prin care au reuşit să încaseze ilegal subvenţii de la CE, în numele Asociaţiei Crescătorilor de Animale (ACA) Codăeşti, fonduri derulate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vaslui.

În aceste condiţii, DNA a decis trimiterea în judecată şi a unui angajat de la APIA Vaslui, Liliana Mitrofan, pentru comiterea a trei infracţiuni de neglijenţă în serviciu.

Pentru a intra în posesia subvenţiilor de la CE, reprezentanţii Primăriei Codăeşti au falsificat hotărâri ale Consiliului Local, procese-verbale şi adeverinţe, care atestau efectuarea unor lucrări inexistente pentru întreţinerea pajiştilor.

"Prin întocmirea şi utilizarea de documente false, învinuiţii Fănică Adam, Mitu Rusu şi Valeriu Raba au obţinut, fără drept, 304.841,96 lei, reprezentând sume achitate către ACA Codăeşti cu titlu de sprijin financiar pentru o suprafaţă de păşune. Suma respectivă este aferentă cererilor depuse pe anii 2007, 2008 şi 2009, comiterea infracţiunilor fiind posibilă şi prin încălcarea, din culpă, a îndatoririlor de serviciu de către funcţionara APIA Vaslui, Liliana Mitrofan", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial Iaşi al DNA, Luminiţa Merişescu.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Codăeşti, Mitu Rusu, a declarat că este nevinovat şi susţine că, de fapt, responsabili sunt toţi cei care au fost la primărie înainte de anul 2008, până când el a preluat postul de primar.

"Nu este nimic real de ceea ce sunt acuzat. Nu mă consider vinovat. Când am venit eu primar, asociaţia crescătorilor de animale era înfiinţată, iar actele le-au făcut cei care au fost la primărie înaintea mea. Eu doar am semnat o adeverinţă că asociaţia este înregistrată la Registrul Agricol al comunei. Ce-i drept, nu am aprofundat să văd dacă s-a constituit legal asociaţia. Nu era de competenţa mea să verific ce a făcut înaintea mea fostul primar şi secretarul primăriei", a declarat primarul Mitu Rusu.

Pe lângă trimiterea în judecată a celor patru persoane implicate în acest caz, procurorii DNA au luat şi măsura aplicării sechestrului asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale primarului Mitu Rusu, ale secretarului comunei Codăeşti, Valeriu Raba, şi ale preşedintelui ACA Codăeşti, Fănică Adam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici