Primarul şi viceprimarul unei localităţi bistriţene, audiaţi la DNA pentru luare de mită

Primarul localităţii bistriţene Telciu, Sever Mureşan (PDL), viceprimarul Ioan Bumbu şi o parte dintre consilierii locali au fost audiaţi joi la DNA Cluj, într-un dosar în care sunt anchetaţi pentru luare de mită şi şantaj, care are ca obiect păşunile alpine din comună.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Primarul şi viceprimarul unei localităţi bistriţene, audiaţi la DNA pentru luare de mită

Primarul şi viceprimarul unei localităţi bistriţene, audiaţi la DNA pentru luare de mită (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Am fost audiat la DNA Cluj eu, viceprimarul şi unii membri ai Consiliului Local Telciu într-un dosar în care suntem acuzaţi de luare de mită şi şantaj. Toţi consilierii locali au fost citaţi zilele acestea, unii au dat declaraţii, alţii urmează să vină. Cu toţii suntem acuzaţi de aceleaşi fapte", a declarat primarul comunei Telciu.

El a afirmat că acuzaţiile din dosar au legătură cu păşunile alpine din comună, din cauza cărora, în 2010, autorităţile locale au intrat în conflict cu cele din comuna Moisei, judeţul Maramureş, fiind necesară o mediere la nivelul celor două prefecturi.

Primarul a mai spus că este nevinovat atât el, cât şi viceprimarul şi Consiliul Local Telciu.

"Se vede că a început campania electorală. În precedenta, am avut două dosare penale, acum o luăm de la capăt. Nu am nimic pe conştiinţă şi nici ce să îmi reproşez. Ne-au chemat la DNA, am dat declaraţii şi gata", a afirmat primarul, care va candida la un nou mandat de edil al satului Telciu din partea PDL.

Autorităţile din Telciu (Bistriţa-Năsăud) şi Moisei (Maramureş) au intrat în conflict în 2010 din cauza păşunilor de pe Muntele Bătrâna din Munţii Rodnei, folosit de ambele comunităţi.

Sursa conflictului au fost banii pe care proprietarii de păşuni îi puteau obţine de la APIA, 350 de euro la hectar pentru întreţinerea păşunilor, bani alocaţi de Uniunea Europeană (UE) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Atât locanici din comuna Telciu, cât şi din comuna Moisei au cerut subvenţii de la APIA, pretinzând că sunt proprietari pe aceleaşi circa 300 de hectare de păşuni alpine. Fiind vorba de o suprapunere, s-a ajuns la conflict.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud şi omologul său din Maramureş s-au întâlnit atunci cu primarii celor două comune pentru a media neînţelegerile cu privire la administrarea păşunilor alpine din zona Munţilor Bătrâna şi Buhăescu. La întâlnire, participanţii au convenit ca autorităţile din Telciu să închirieze 150 de hectare de păşuni crescătorilor de animale din comuna Moisei şi astfel să se stingă conflictul.

"Consiliul Local Telciu a aprobat închirierea acestor suprafeţe prin hotărâre avizată de Prefectura Bistriţa-Năsăud. Totodată, am mai închiriat şi ciobanilor din judeţ, în total 2000 de hectare de păşuni pentru care am încasat la buget peste 150.000 de lei. Banii urma să îi folosim pentru cadastru şi alte lucrări. Toate aceste închirieri le-am aprobat în Consiliul Local. Suntem acuzaţi că le-am reţinut banii din subvenţii şi că le-am cerut şi chirie, ceea ce este fals”, declara Sever Mureşan.

Comuna Telciu are în administrare circa patru mii de hectare de păşuni alpine şi 3500 de hectare de fâneţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici