Primarul unei comune din Argeş vizat într-un dosar de evaziune în domeniile IT şi construcţii, reţinut

Primarul comunei argeşene Bradu, Florin Frăţică, vizat în dosarul de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, în care duminică au fost făcute percheziţii la persoane şi firme din domeniile IT şi construcţii, printre care Erbaşu, UTI şi Strabag, a fost reţinut.

Urmărește
338 afișări
Imaginea articolului Primarul unei comune din Argeş vizat într-un dosar de evaziune în domeniile IT şi construcţii, reţinut

Primarul unei comune din Argeş vizat în dosarul de evaziune de 30 milioane de euro, reţinut

Alături de primarul din Bradu, au fost reţinute, pentru 24 de ore, de către procurorii Parchetului Tribunalului Capitalei, alte 32 de persoane cercetate în acelaşi dosar, toţi urmând să fie duşi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Capitalei a început în ianuarie urmărirea penală în acest dosar, faţă de 50 de persoane şi 116 firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Anchetatorii au făcut duminică 146 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT şi construcţii şi la locuinţele reprezentanţilor acestor societăţi.

Poliţiştii au ridicat documente de la firmele percheziţionate, printre care Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. De asemenea, percheziţii au fost făcute şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu.

În urma percheziţiilor, au mai fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, 250.000 de lei, un pistol cu gaze pentru care expirase autorizaţia, precum şi carduri bancare.

La sediul Poliţiei Române au fost audiate 90 de persoane, pentru care au fost emise mandate de aducere, printtre acestea fiind şi primarul comunei argeşene Bradu. De asemenea, în atenţia anchetatorilor ar fi şi administratorii sau persoanele care controlează firmele vizate în anchetă.

Potrivit Poliţiei Române, în dosar sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.

"De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive", a precizat sursa citată.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a precizat că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale. Sume importante ar fi fost transferate în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii ar fi fost retraşi în totalitate în numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, susţin anchetatorii.

Primarul Florin Frăţică are, potrivit declaraţiei de avere din 2012, şase terenuri intravilane de peste 19.000 de metri pătraţi, un teren forestier de 90,75 de hectare şi două terenuri extravilane de peste 72.000 de metri pătraţi, toate fiind achiziţionate în perioada 1995-2011 şi fiind deţinute în cotă parte împreună cu soţia sau mai multe persoane.

Frăţică mai are două case, una de 257 de metri pătraţi, din 2006, şi cealaltă de 640 de metri pătraţi, din 1995, pe care o deţine împreună cu altă persoană. De asemenea, primarul a notat în declaraţie şi un apartament în Piteşti, aflat în proprietatea soţiei sale.

Primarul comunei Bradu are patru autoturisme şi a mai notat în declaraţia de avere că deţine monede din aur de aproximativ 55.000 de euro, bijuterii de 50.000 de euro şi ceasuri de 12.000 de euro.

De asemenea, Florin Frăţică are conturi bancare, depozite şi fonduri de investiţii în valoare totală de peste 320.000 de lei şi 10.000 de euro, deschise în perioada 2007-2012.

Conform declaraţiei de avere din 2012, Florin Frăţică a împrumutat unor persoane şi firme 125.000 de euro şi peste 900.000 de lei.

Primarul din Bradu are un credit în valoare de 70.000 de euro, pe care l-a luat în 2007 şi trebuie să îl achite până în 2037.

Florin Frăţică a obţinut ca primar, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, venituri de 28.716 lei şi a încasat 426.000 de lei din închiriere unor terenuri, iar soţia sa a obţinut 16.836 de lei, din funcţia de director pe care o deţine la firma Grande Veneţia.

În declaraţia de interese din 2012, Florin Frăţică scria că este secretar general al PDL Argeş şi preşedintele Ligii Primarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici