Primele 6 aeronave F-16 Fighting Falcon, preluate la Baza aeriană 86 "Borcea". Cioloş: O zi istorică - VIDEO

România a preluat oficial primele 6 aeronave F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 avioane de luptă din Portugalia, la ceremonia de la Baza aeriană 86 "Borcea" participând premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Urmărește
1146 afișări
Imaginea articolului Primele 6 aeronave F-16 Fighting Falcon, preluate la Baza aeriană 86 "Borcea". Cioloş: O zi istorică - VIDEO

Primele 6 aeronave F-16 Fighting Falcon, preluate la Baza aeriană 86 "Borcea". Cioloş: O zi istorică

Ceremonia de intrare în serviciul Forţelor Aeriene Române a aeronavelor F-16 Fighting Falcon a avut loc, vineri, la Baza 86 Aeriană "Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţa" din Borcea, în prezenţa premierului Dacian Cioloş, a ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a omologului său portughez, Jose Alberto de Azeredo Lopes şi a altor oficiali din cele două ţări.

”Sunt nu doar onorat să particip astăzi aici să fiu astăzi aici, la Feteşti, dar şi mândru să asist la ceremonia de introducere în serviciu a celor şase avioane F16 Fighting, achiziţionate de România în 2013. Este o zi istorică pentru România şi pentru Forţele Aeriene Române. Cred că este o zi meritată pentru FAR, care şi-au făcut foarte bine datoria până acum şi care au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-şi arăta performanţa”, a spus Dacian Cioloş.

El a apreciat că evoluţia României a necesitat încorporarea transformărilor NATO în cadrul procesului de adaptare a propriului sistem de apărare într-o manieră eficientă, prin ”evitarea disipării eforturilor şi a resurselor”. Şeful Executivului a reamintit şi de acordul politic naţional care prevede atingerea unui nivel de alocare bugetară pentru apărare de 2% din PIB începând cu 2017.

”Acordul româno-portughez, demarat în 2013 şi sprijinul de guvernul SUA, care a permis transferul acestor aeronave către România, reprezintă un model de cooperare eficientă, profesionistă, încadrată în conceptul de solidaritate aliată. Doresc să transmit guvernului Portugaliei, primului ministru Costa şi autorităţilor guvernamentale ale SUA sincere aprecieri pentru sprijinul acordat. Remarc în mod deosebit profesionalismul arătat de specialiştii Ministerului Apărării Republicii Portugheze în relaţia cu omologii români în toate etapele desfăşurării programului. Consider că această cooperare constituie un exemplu de excelenţă, care va continua şi după livrarea tuturor celor 12 avioane, până la atingerea capabilităţii operaţionale iniţiale. Este o cooperare care arată şi performanţa spiritului latin, atunci când ne concentrăm şi ne punem împreună energiile”, a menţionat premierul.

Mihnea Motoc a precizat că intrarea României în grupul F-16 înseamnă şi asigurarea tranziţiei către "avionul multirol".

"Intrarea României în grupul F-16 nu este doar o simplă formulă retorică. Este în mod evident un act cu certe valenţe politice şi strategice şi cu reverberaţii la nivelul întregii regiuni din care facem parte. Intrarea României în grupul F-16 înseamnă şi asigurarea tranziţiei către avionul multirol de a cincea generaţie F-35, avionul viitorului. Sunt încredinţat că acordurile încheiate de guvernul român cu cel al Portugaliei şi al Statelor Unite vor reprezenta cea mai bună opţiune pentru dotarea Forţelor Aeriene Române cu avioane performante, care permit efectuarea de misiuni în concordanţă cu conceptele moderne de operare, dovedite a fi fiabile în condiţii reale de luptă, atât în context NATO cât şi în context mai larg, internaţional", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Cele şase avioane, cinci în simplă comandă şi unul în dublă comandă, sunt modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R.

F-16 Fighting Falcon este o platformă interoperabilă cu cele din NATO şi a fost testată în luptă. Este produsă în peste 4.500 de exemplare şi se află în dotarea a 27 de ţări, dintre care 10 sunt membre NATO. Avioanele folosesc o schemă de vopsie Carpathian Ghost, care asigură camuflaj optim în misiunile de apărare aeriană în condiţiile de mediu din România. Aeronavele au o anvergură a aripilor de 9,4 metri, o lungime de 15,1 metri, înălţimea de 5,1 metri şi o greutate în configuraţia de luptă de 11,5 tone. Ating o viteză maximă de 2180 km/h la o înălţime de 11.000 de metri, având o autonomie de 4.400 de kilometri (cu rezervoare suplimentare).

Investiţia a costat statul român aproximativ 628 de milioane de euro. Până la finalul anului, sunt planificate să vină următoarele trei avioane F-16 Fighting Falcon, iar ultimele trei sunt aşteptate în anul 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici