- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.07.2013, 15:34)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele decizii de compensare prin puncte a unor imobile naţionalizate, emise joi
Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a emis, joi, primele decizii de compensare prin puncte ca urmare a unor cereri vizând proprietăţi naţionalizate care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură, compensările fiind cuprinse între 12.420 şi 12.391.380 de puncte.
Urmărește
1564 afișări
Primele decizii de compensare prin puncte a unor imobile naţionalizate, emise joi (Imagine: Doru Colgiu/Mediafax Foto)
"Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în şedinţa din 11 iulie 2013 cinci decizii de compensare prin puncte, în conformitate cu Legea nr. 165/2013. Potrivit acestei legi, cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, fiecare punct valorând un leu", se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În toate aceste dosare, constituite în baza legilor fondului funciar, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor fusese obligată prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile să emită titluri de despăgubire, iar calcularea punctelor reprezentând măsuri compensatorii aferente terenurilor revendicate de persoanele îndreptăţite a fost făcută prin aplicarea grilei notariale, precizează sursa citată.
Au fost emise, astfel, decizii de compensare prin 404.850 de puncte, 12.420 de puncte, 27.800 de puncte, 12.391.380 de puncte şi 42.000 de puncte, potrivit ANRP.
Punctele acordate vor putea fi valorificate, fie prin achiziţionarea de terenuri din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, începând cu 1 ianuarie 2016, fie în numerar, începând cu 1 ianuarie 2017, precizează aceeaşi sursă.
CNCI a aprobat, de asemenea, emiterea a 12 titluri de despăgubire în dosare constituite în baza Legii nr. 10/2001.
Astfel, au fost emise trei titluri de despăgubire emise pentru punerea în executare a unor sentinţe definitive şi irevocabile în care instanţa a stabilt cuantumul (pentru acţiuni formulate în contradictoriu cu CCSD), în valoare de 84.219.504 lei, 211.956 lei şi 11.422.480 lei.
Celelalte nouă titluri de despăgubire emise, cu valori între 3.561 şi 34.277.098 lei, sunt aferente unor dosare aprobate în şedinţe anterioare ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Lista dosarelor pentru care s-au acordat decizii de compensare şi pentru care s-a aprobat emiterea de titluri de despăgubire va fi publicată pe site-ul ANRP, arată instituţia.
În alte 40 de dosare, constituite atât în baza Legii 10/2001, cât şi în baza legilor fondului funciar, Comisia Naţională a decis să solicite persoanelor îndreptăţite şi entităţilor învestite de lege (autorităţi locale) documente necesare stabilirii situaţiei juridice a imobilelor pentru care urmează a se acorda despăgubiri. De asemenea, Comisia a constatat că şase dosare constituite în baza Legii nr. 10/2001 au rămas fără obiect, se mai arată în comunicat.
În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14 la sută pe an din suma punctelor.
Citeşte şi:
EXCLUSIV - Noul sistem de despăgubire pentru case naţionalizate: Puncte de licitaţie sau bani eşalonaţi din 2017
Ultima tranşă va reprezenta 16 la sută din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe