Primele decizii de compensare prin puncte a unor imobile naţionalizate, emise joi

Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a emis, joi, primele decizii de compensare prin puncte ca urmare a unor cereri vizând proprietăţi naţionalizate care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură, compensările fiind cuprinse între 12.420 şi 12.391.380 de puncte.

Urmărește
1564 afișări
Imaginea articolului Primele decizii de compensare prin puncte a unor imobile naţionalizate, emise joi

Primele decizii de compensare prin puncte a unor imobile naţionalizate, emise joi (Imagine: Doru Colgiu/Mediafax Foto)

"Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în şedinţa din 11 iulie 2013 cinci decizii de compensare prin puncte, în conformitate cu Legea nr. 165/2013. Potrivit acestei legi, cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, fiecare punct valorând un leu", se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

În toate aceste dosare, constituite în baza legilor fondului funciar, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor fusese obligată prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile să emită titluri de despăgubire, iar calcularea punctelor reprezentând măsuri compensatorii aferente terenurilor revendicate de persoanele îndreptăţite a fost făcută prin aplicarea grilei notariale, precizează sursa citată.

Au fost emise, astfel, decizii de compensare prin 404.850 de puncte, 12.420 de puncte, 27.800 de puncte, 12.391.380 de puncte şi 42.000 de puncte, potrivit ANRP.

Punctele acordate vor putea fi valorificate, fie prin achiziţionarea de terenuri din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, începând cu 1 ianuarie 2016, fie în numerar, începând cu 1 ianuarie 2017, precizează aceeaşi sursă.

CNCI a aprobat, de asemenea, emiterea a 12 titluri de despăgubire în dosare constituite în baza Legii nr. 10/2001.

Astfel, au fost emise trei titluri de despăgubire emise pentru punerea în executare a unor sentinţe definitive şi irevocabile în care instanţa a stabilt cuantumul (pentru acţiuni formulate în contradictoriu cu CCSD), în valoare de 84.219.504 lei, 211.956 lei şi 11.422.480 lei.

Celelalte nouă titluri de despăgubire emise, cu valori între 3.561 şi 34.277.098 lei, sunt aferente unor dosare aprobate în şedinţe anterioare ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Lista dosarelor pentru care s-au acordat decizii de compensare şi pentru care s-a aprobat emiterea de titluri de despăgubire va fi publicată pe site-ul ANRP, arată instituţia.

În alte 40 de dosare, constituite atât în baza Legii 10/2001, cât şi în baza legilor fondului funciar, Comisia Naţională a decis să solicite persoanelor îndreptăţite şi entităţilor învestite de lege (autorităţi locale) documente necesare stabilirii situaţiei juridice a imobilelor pentru care urmează a se acorda despăgubiri. De asemenea, Comisia a constatat că şase dosare constituite în baza Legii nr. 10/2001 au rămas fără obiect, se mai arată în comunicat.

În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14 la sută pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16 la sută din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici