Primii beneficiari ai pensiilor ocupaţionale vor fi funcţionarii, mediul privat nu şi le permite

Pensiile ocupaţionale ridică o problemă de accesibilitate, primii beneficiari urmând să fie funcţionarii publici pentru că în mediul privat nu sunt angajatori puternici care să poată prelua o asemenea sarcină, a declarat joi, preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ.

Urmărește
21 afișări

Prezent la Mediafax talks about Private Pensions, Adănuţ este de părere că primele pensii ocupaţionale vor fi cele adresate persoanelor din sistemle specializate care sunt transferate în sistemul public.

"Cred că funcţionarii publici vor avea acces la aceste pensii prin acţiuni coordonate la nivelul ministerelor. Ei ar putea fi primii beneficiari. Ce ne facem cu mediul privat? Nu văd angajtori puternici care să poată să preia o asemenea sarcină", a afirmat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

El a dat ca exemplu domeniul construcţiilor, care nu va putea susţine şi nu se va putea lansa în asemenea discuţii pentru că situaţia economică nu permite acest lucru.

"Cred că cei din privat nu vor avea acces la pensii ocupaţionale. Cred că trebuie să ne aplecăm cu un ochi tehnic mult mai atent pe problemele pe care le ridică această lege", a spus Andănuţ.

El a atras atenţia şi asupra faptului că pensiile facultative (Pilonul III) se află sub aşteptări, precizând că marii angajatori au dat înapoi în ultimii doi ani.

"Marile companii nu se angajează acum la plată. Dacă investesc în organizarea unui administrator pentru pensii ocupaţionale e nevoie de fonduri semnificative şi dacă nu se plătesc din prima zi taxe de administrare, nu poate fi un succes. Suntem foarte precauţi", a mai spus preşedintele APAPR.

El a recomandat luarea în calcul a unor facilităţi fiscale pentru pensiie ocupaţionale.

Legea pensiilor ocupaţionale va fi aoptată de Guvern şi trimisă în Parlament până în 20 martie, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Demniarul a precizat că proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului şi 20 martie este termenul final până la care legea trebuie să ajungă în Parlament.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Doina Pârcălabu, a declarat că proietul de lege privind pensile ocupaţionale arată aşa cum a fost acesta prevăzut în legea pensiilor publice, în care a fost necesară apariţia unui articol distinct privind elaborarea noului act normativ.

"Acest lucru a fost asumat politic. Orice discuţii privind legea pensiilor ocupaţionale sunt lipsite de sens. Există o obligaţie asumată de forul legislativ, proiectul este deja public", a mai spus Pârcălabu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici