- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.10.2012, 10:32)
- Departamentul Social - Mediafax , Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primii cinci candidaţi pentru funcţiile de procuror general şi şef DNA, intervievaţi marţi
Primii cinci procurori candidaţi pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt intervievaţi marţi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, alături de patru membri ai unei comisii stabilite pentru selecţia magistraţilor pentru cele două posturi.
Urmărește
264 afișări
Primii cinci candidaţi pentru funcţiile de procuror general şi şef DNA, intervievaţi marţi
Candidaţii au fost convocaţi în ordine alfabetică, astfel că marţi vor fi audiaţi primii cinci de pe listă, respectiv procurorii Gheorghe Cornescu, Constantin Claudiu Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ioniţă şi Ioan Irimie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La interviu, ministrul Justiţiei este sprijinit de un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie, un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii şi un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii.
Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se realizează de către ministrul Justiţiei, punctajele astfel obţinute de către procurorii participanţi fiind confidenţiale şi utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta Preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional.
Primul audiat marţi este Gheorghe Cornescu, care a fost procuror militar în cadrul Parchetului Militar Teritorial Bucureşti, ulterior deţinând funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare între 8 septembrie 1997 şi 6 iunie 2001.
În octombrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în retragere, pentru colonelul în retragere Cornescu Gheorghe. În 2011, Cornescu a fost şef serviciu în cadrul parchetului instanţei supreme, în prezent procuror simplu.
Al doilea candidat audiat este Claudiu Dumitrescu. El este detaşat de la DNA la conducerea DLAF, poziţie ocupată din august 2010. Până la detaşarea la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, Claudiu Dumitrescu a fost şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul Secţiei I de Combatere a Corupţiei din DNA.
Dumitrescu a lucrat ca procuror la Câmpina, apoi prim-procuror la Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit direcţie.
Acesta a instrumentat câteva dosare de corupţie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remeş ("Caltaboşul"), al fostului senator Şerban Brădişteanu şi dosarul Steaua-U Cluj ("Valiza").
Elena Hach este procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. S-a născut la 15 iunie 1972, în Braşov. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, apoi a fost consilier juridic, întrucât a refuzat un post de judecător, ulterior intrând în Baroul de Avocaţi Bucureşti. A profesat până în 1998, după care s-a mutat la Braşov, iar în perioada 2002 - 2005 a deţinut funcţia de prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.
În iunie 2005, Elena Hach a fost numită şef al Serviciului Legislaţie şi Documentare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind şi formator la Şcoala Naţională de Grefieri. În noiembrie 2007, a fost detaşată în Italia, la Roma, ca magistrat de legătură cu atribuţii în domeniul cooperării judiciare internaţionale. La întoarcerea în ţară a preluat un post de procuror la Parchetul Capitalei, ulterior fiind numită procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Ea a candidat pentru postul de reprezentant în CSM al procurorilor parchetelor curţilor de apel, poziţie câştigată de George Bălan (suspendat ca urmare a acuzaţiilor ce i-au fost aduse de DNA-n.r.). Şi candidatura ei la Inspecţia Judiciară a CSM a fost respinsă.
La alegerile locale din iunie, Elena Hach a fost preşedintele Biroului Electoral Judeţean Braşov.
În timpul tensiunilor din vara anului 2010, Elena Hach a participat, alături de Mona Pivniceru, la discuţiile privind legea salarizării. În 15 octombrie 2010, la Ministerul Muncii au avut loc dezbateri privind salarizarea, participând judecătorul Dan Lupaşcu - din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Constantin Nicolae - director DLDC, magistraţii Mona Pivniceru şi Elena Hach - din partea AMR, judecătorii Natalia Roman şi Mădălina Afrăsinei- de la UNJR, procurorul Constantin Sima - de la APR.
Vasile Ioniţă este procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din DNA.
Ioan Irimie a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcţie în 2005 de către procurorul şef al Direcţiei, Daniel Morar. Irimie a deţinut apoi funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, în prezent fiind procuror DNA la Cluj.
În 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
"Toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele. Conform calendarului revizuit şi publicat pe pagina de internet a MJ la data de 20 septembrie, procedura privind selecţia pentru funcţia de procuror general al României şi procuror şef al DNA va continua astfel: interviul va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie în perioada 23-25 octombrie2012; rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul MJ şi se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie 2012", anunţa MJ.
În 5 octombrie, Ministerul Justiţiei a publicat lista candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe aceasta figurând 11 candidaţi, printre care Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu şi Claudiu Dumitrescu.
Potrivit listei, pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.
Codruţa Kovesi este delegată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiţiei de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Din 16 octombrie, Kovesi şi-a preluat postul în care a fost detaşată, ea anunţând că nu se poate prezenta la interviul din 24 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe